V noci 4. července 1947 se něco velmi neobvyklého zřítilo do vyprahlé pouště. Výpovědi očitých svědků incidentu v Roswellu

V noci 4. července 1947 se něco velmi neobvyklého zřítilo do vyprahlé pouště. Výpovědi očitých svědků incidentu v Roswellu

Foto: TravelingOtter / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V roce 1947 došlo v Novém Mexiku k pozoruhodnému úkazu. Poblíž Roswellu se zde jedné noci zřítilo cosi, co vyvolalo nejednu konspirační teorii. Vláda oficiálně mluví o naprosto běžném předmětu, očití svědci ale tvrdí, že zahlédli UFO.

Svědci se s vládou nedokážou shodnout

Tajemné trosky poblíž Roswellu jsou nejedním očitým svědkem považovány za jakýsi vesmírný předmět. Mohlo se ale jednat i o něco jiného. S jistotou lze tvrdit pouze to, že tato událost dala vzniknout nejedné konspirační teorii, která byla postavena na výpovědi očitých svědků. 4. července roku 1947 ve 23:27 se k zemi poblíž Roswellu zřítil neznámý předmět. Jeho trosky byly nalezeny druhý den časně ráno, a to ve zvláštních kruzích. Jeden z obilných kruhů měl průměr 120 kilometrů, ten druhý směrem na sever 58 kilometrů. Lidé byli zděšeni a očekávali vysvětlení. Odborníci z RAAF ale k ohledání místa dorazili až 8. července.

Armáda změnila svou původní výpověď

Nadporučík Walter se k celému případu okamžitě vyjádřil a oznámil, že byl poblíž tohoto místa zachycen létající talíř. Ani ne 24 hodin po tomto prohlášení ale armádní letectvo naprosto mění svou výpověď a přichází jen s těžko uvěřitelným příběhem. A to pravděpodobně proto, aby byla celá situace ohledně záhadného předmětu uklidněna.

V novém prohlášení se již nejedná o UFO. Záhadný objekt je nově považován za neškodný meteorologický balón. Zástupci armády svá tvrzení doložili i fotografií, na které pózují s jeho zbytky. Doložené důkazy mohly celou věc uzavřít. To by ale nesměl přijít rok 2001.

Generál prolomil hradbu mlčení a přinesl nové informace

16. září 2001 brigádní generál Marcel podepisuje místopřísežné prohlášení, že se jednalo o krycí příběh, na kterém není ani trocha pravdy. Farmář žijící blízko nálezu měl být po nalezení zvláštních trosek zadržen a držen v izolaci ve vojenské vesnici. Díky tomu se tak pravda nikdy neměla dostat na povrch. Major Marcel následně prozrazuje, že na místě se nacházely různé tajemné předměty. Například malé paprsky, předměty s nerozluštitelnými hieroglyfy či různobarevné kovové kusy. Nic z toho se nedalo lidským okem identifikovat. A rozhodně se nejednalo o nic, co lidé kdy vytvořili.

Celou záležitost pomohl uvést na pravou míru i tehdejší fotograf James Johnson. Ten také prozradil, že armáda byla v koncích. A tak vymyslela tuto krycí akci s meteorologickým balonem. V objektech se mělo dokonce nacházet i několik mimozemských těl. Sestřelená kosmická loď měla vypadat jako trojúhelníkové plavidlo se zaoblenými rohy.

Vláda se stále drží své teorie s balonem

Důkazy, které hovoří o nalezení zbytků vesmírných předmětů, mluví za vše. Vláda se ale stále drží svého a oficiálně uvádí, že se jednalo o zbytky meteorologického balónu. A to i navzdory výpovědi všech svědků.

Reklama
Reklama