Příběh obrazu, který byl v minulosti považován za autoportrét

Příběh obrazu, který byl v minulosti považován za autoportrét

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Mistrovské dílo zhmotněné z geniální tvorby štětce Leonarda da Vinciho obdivují davy lidí již několik století. Jaký je však skutečný příběh skrývající se za tímto legendárním portrétem?

Obraz byl v minulosti považován za autoportrét

Předloha Mony Lisy byla vždy předmětem sporů. Někteří tvrdili, že se jedná o obraz Constanzy d'Avalos, Beatrice d'Este, nebo dokonce Isabely Aragonské. Jedna z nejzajímavějších navrhovaných teorií však tvrdila, že Mona Lisa mohla být autoportrétem. Někteří lidé se totiž domnívali, že Leonardo da Vinci mohl na tomto obraze zobrazit sám sebe s ženskými rysy. Všechny dohady o původní předloze obrazu byly nakonec vyvráceny, neboť byla odhalena totožnost samotné modelky. 

Dáma na obraze se ve skutečnosti nejmenovala Mona Lisa

V roce 2005 našli vědci na okraji staré knihy poznámku, která prozrazuje identitu tajemné dámy. Jmenovala se Lisa del Giocondo a žila mezi lety 1479–1542. Pocházela z bohaté rodiny žijící ve Florencii. Obraz si u umělce objednal její manžel Francesco del Giocondo. Tento bohatý obchodník jej chtěl vystavit ve svém novém domově, přičemž měl sloužit také jako dar k oslavám narození druhého syna Andrey. 

Dílo nemuselo být kompletně dokončeno

Vzhledem k tomu, že se jedná o mistrovské dílo, mnohé možná překvapí, že Mona Lisa může být nedokončeným obrazem. Říká se, že da Vinciho pravá ruka v roce 1517 částečně ochrnula, takže nemohl Monu Lisu úplně dokončit. Absence obočí této dámy je pro tuto teorii možným důkazem. Někteří historici však tvrdí, že na počátku roku 1500 to bylo v módě, a jiní tvrdí, že da Vinci se k namalování obočí Mony Lisy prostě nikdy nedostal.

Obraz bydlel s několika francouzskými monarchy

Jedním z dalších zajímavých faktů o Moně Lise je, že obraz byl umístěn v domácnostech celé řady historicky významných panovníků. Po da Vinciho smrti byla Mona Lisa v roce 1518 prodána králi Františkovi I. za 4000 zlatých dukátů. Král ji poté vystavil v paláci Fontainebleau. Později pak král Ludvík XIV. převezl Monu Lisu do Velkého paláce ve Versailles. V roce 1800 se pro změnu Mona Lisa dostala do vlastnictví Napoleona Bonaparte. 

Dáma na obraze se ve skutečnosti nejmenovala Mona LisaZdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Monu Lisu nelze koupit ani prodat

Přemýšleli jste někdy o tom, proč soukromí sběratelé Monu Lisu ještě nekoupili? Problém totiž vůbec není v tom, že by ji nikdo nechtěl mít ve vlastní sbírce. Mona Lisa se však podle francouzského zákona o kulturním dědictví nesmí kupovat ani prodávat. Jako součást sbírky Louvru tak patří obraz veřejnosti a francouzské vládě. 

Reklama

Velká krádež, do které se „zapletl“ i Picasso

Krádež učinila Monu Lisu tak populární, že veřejnost truchlila, když obraz v roce 1911 zmizel. Po krádeži obrazu přišly do muzea Louvre tisíce lidí, aby se podívali na prázdnou zeď, kde obraz kdysi visel. Lidé také zanechávali nespočet vzkazů, květin a dalších upomínkových předmětů na počest zmizelého obrazu. Později deník New York Times přirovnal tento veřejný projev smutku k tomu, který byl k vidění po smrti princezny Diany v roce 1997.

Jednou ze zajímavostí o Moně Lise je, že Pablo Picasso, který byl v té době slavným malířem, byl původně obviněn z krádeže obrazu. Nakonec byl kvůli podezření dokonce postaven před soud. O dva roky později byl zloděj, italský kutil, konečně dopaden. Ačkoli byl Picasso doposud považován za jednoho z hlavních podezřelých, skutečným viníkem byl šikovný Ital Vincenzo Peruggia. Jak se mu podařilo zločin provést?

Peruggia byl zaměstnancem Louvru a pracoval zde na skleněné vitríně obrazu. V den loupeže, 20. srpna 1911, se však rozhodl zůstat po pracovní době, přičemž se schoval se ve skříni. Obraz následně schoval pod oblečení a ráno s otevřením muzea pak s dílem jednoduše odkráčel pryč.

Prvních 24 hodin si pak nikdo nevšiml, že byl obraz ukraden. Tehdy se totiž výstavy různě přesouvaly a stěhovaly, a tak se mnozí domnívali, že Mona Lisa byla odnesena na čištění nebo na fotografování. Až později se přišlo na to, že byl obraz odcizen. Louvre byl pak na nějakou dobu uzavřen, aby se provedlo vyšetřování, ale bez úspěchu. O dva roky později se naštěstí obraz našel, když se ho Vincenzo Peruggia pokusil prodat kurátorovi muzea Giovannimu Poggimu. Obraz byl poté bezpečně dopraven zpět do Louvru.

I několik století poté, co ji Leonardo da Vinci namaloval, dokáže Mona Lisa uchvátit srdce všech lidí na celém světě. Stala se předmětem mnoha vášnivých diskusí a předlohou celé řady příběhů, které se formou knih, filmů či seriálů vypráví i dnes. I přes veškerou tuto pozornost však některé informace o Moně Lise zůstávají záhadou. A možná právě to činí obraz tak jedinečným a zajímavým. 

Reklama
Reklama