Tohle už není normální. Supermarkety dávají máslo i majonézu do zamčených boxů

Tohle už není normální. Supermarkety dávají máslo i majonézu do zamčených boxů

Foto: Icatnews / Shutterstock.com

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Možná jste si toho už všimli. Nelze jen tak sáhnout pro máslo. Některé obchodní řetězce zavedly bezpečnostní opatření, které má tyto chlazené komodity chránit. Před čím?

Obsah článku
  1. Máslo skoro nejdražším zbožím v chlaďáku
  2. Máslo má v obchodech velmi dlouhou trvanlivost
  3. Máslo můžete mrazit i sami, musí být čerstvé
  4. Zasklené chladící pulty jsou velkou výhodou
  5. Důležité i pro malé obchody

Co je v zahraničí už normální, k nám přicházelo jen pozvolna. Je to ochrana zboží, ale i zákazníka.

Máslo skoro nejdražším zbožím v chlaďáku

Když tedy pomineme velmi drahé sýry, tak máslo se stává celkem hodnotnou komoditou v chladících pultech. Ochrana není proto, že by se obchody bály, že jim másla budou lidé odkrádat, nenápadně do kapsy.

Je to proto, aby se zvýšila trvanlivost, aby byla lépe uchována teplota, při které máslo skladujeme.

Jak dlouho smí být máslo v obchodě a jak dlouho vydrží?

Máslo má v obchodech velmi dlouhou trvanlivost

S označením „čerstvé“ se smí prodávat jen máslo 20 dní od data výroby (uchovávané při teplotě do 8 °C. Trvanlivost másla stanovují výrobci sami, cca 35 -55 dní od data výroby nebo i déle.

Datum výroby se však uvádět nemusí. To je poněkud problém, takže se dovážená másla s dlouhou dobou trvanlivosti někdy vyznačují nepřípustnou žluklostí.

píše se na Bezpečnost potravin s upozorněním, že někdy se takto prodávají dříve zamražená másla.

Máslo můžete mrazit i sami, musí být čerstvé

Pokud chcete sami máslo mrazit, pak si berte co nejčerstvější a třeba právě raději z uzavřených chlaďáků.

Udává se, aby máslo mělo minimálně 20 dní trvanlivosti. Pak vám vydrží i půl roku v mrazáku. Tuky jsou náchylné ke kažení, pokud bude teplota kolísavá. Pokud necháte pár hodin máslo při pokojové teplotě, pravděpodobně to na jeho chuti poznáte, i když ho následně zase zchladíte. Mění se a je vhodné spíše na vaření, pečení nebo rychlou spotřebu.

Máslo, vejce, majonézy, jogurty a mléka se často v obchodech nyní už chrání právě zasklenými chladícími boxy.

majonéza
majonéza | Zdroj: Sunlight_s / Shutterstock

Zasklené chladící pulty jsou velkou výhodou

Nejenže ušetří obchodníkům obrovské peníze, ale eliminují zkažené potraviny.

Další citlivou potravinou na výkyvy teplot  může být i smetana.

Důležité i pro malé obchody

Supermarkety a hypermarkety mají velký obrat  zboží a co se ráno naskladní, to se obyčejně dlouho v chladících pultech neohřeje. Mají také více akcíZboží jde rychle na odbyt.

V horším postavení jsou malé obchody nebo večerky. Tam se rozhodně dívejte, jestli daný obchodník má zasklený chladící pult. Pokud ano, nemusíte se zkaženého zboží obávat. Pokud ne, tak buďte obezřetní a minimálně kontrolujte datum spotřeby.

Reklama
Reklama