Zopakujte si v našem kvízu učivo 5. třídy. Poměřte síly s desetiletými dětmi

Zopakujte si v našem kvízu učivo 5. třídy. Poměřte síly s desetiletými dětmi

Foto: Nataliia Zhekova / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Konec prvního stupně základní školy uzavírá ukončení docházky 5. třídy. Již v tu dobu děti znají spoustu informací, které také umí použít v praxi. Připomeňte si s námi, co se v páté třídě děti většinou učí.

Římské číslice vznikly již ve středověku

V páté třídě základní školy přichází v předmětu matematika čas nejenom na počítání, ale také na římské číslovky. Tedy na číselné údaje, k jejichž zápisu nevyužíváme abecedu.

Římských číslic máme hned 7. A to s hodnotami od 1 do 1 000. Kromě toho, že se jedná o čísla, k jejichž zápisu slouží písmena latinské abecedy, jde také o takzvanou nepoziční číselnou soustavu. Historie římských číslic je stará stovky let. Úplně původně je využívala etruská civilizace. To, jakým stylem římské číslice používáme dnes, bylo stanoveno v západní Evropě v období středověku. V dobách několika posledních století byla římská čísla hojně využívána například na architektonických budovách. Jejich znalost si tak můžeme procvičit například při návštěvě kostelů nebo hradů a zámků.

S mnemotechnickou pomůckou si čísla snadno zapamatujete

V dnešní době již tento způsob zapisování číslovek není příliš populární. Proto existuje hned několik mnemotechnických pomůcek, jak se číselnou řadu se základními symboly naučit. Mezi jednu z těch nejznámějších patří věta „Ivan Vedl Xénii Lesní Cestou Do Města“. Na základě této pomůcky se snadno naučíte, jak jdou jednotlivá čísla za sebou. Pak již stačí znát pouze jejich hodnoty.

 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama