Zpátky do školy: Vyzkoušejte si, jestli správně určíte česká pohoří na slepé mapě

Zpátky do školy: Vyzkoušejte si, jestli správně určíte česká pohoří na slepé mapě

Foto: mareksaroch.cz / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Pohoří je skupina hor včetně údolí, malých plošin a sedel, která převyšuje okolní georeliéf. Pro pohoří je také typická vyšší nadmořská výška a rozdíly mezi nadmořskou výškou v údolí a na vrcholech hor. Pohoří s extrémně vysokou nadmořskou výškou, většinou okolo 2500 m. n. m. se nazývají velehory.

Česká pohoří podle vzniku

Pohoří také můžeme dělit podle jejich vzniku. Složitý geologický vývoj, který postihl území České republiky, se zapříčinil o rozmanitost reliéfu. Jsou zde zastoupeny všechny typy pohoří.

Kerná pohoří

Složité kerné pohoří, tvořené systémem kolmých zlomů, podél nichž došlo k vyzdvižení a poklesům ker. V tomto případě Hrubý Jeseník.

Jednoduché kerné pohoří, kdy se vytváří klínová kra, která vystupuje strmým zlomovým svahem. Příkladem jsou Krušné hory. 

Sopečná pohoří

Sopečná činnost vytvořila asi před 25 miliony let Doupovské hory. Utuhlé čedičové a znělkocé magma vytvořilo tělesa v Českém středohoří.

Vrásnozlomová pohoří

Mezi složitá pohoří vytvořená vrásněním i pohyby podél ker neboli tektonicky řadíme Šumavu, Krkonoše nebo Jizerské hory.

Vrásová pohoří

Sem řadíme Bílé Karpaty a Moravskoslezské Beskydy.

Reklama

Pohoří České republiky

Tušíte kolik je vlastně na území České republiky pohoří? Věřili byste, že je jich neskutečných 83? Ale nemusíte mít obavy, nikdo po vás nebude chtít všechna tato pohoří vyjmenovat. To by dalo zabrat i nejzkušenějším horalům.

Znáte česká pohoří?
Znáte česká pohoří? | Zdroj: Olinchuk / Shutterstock

Ovšem deset nejvyšších pohoří naší republiky by měl znát každý a také se orientovat, kde se tato pohoří nacházejí. Na nejvyšší Krkonoše je opravdu snadné si vzpomenout. Sněžka, nejvyšší vrchol Krkonoš s výškou 1603 m. n. m., je jedním z nejoblíbenějších cílů turistiky v rámci České republiky.

A co ta další pohoří? Dokážete se zorientovat ve slepé mapě a umístit je na jejich správnou pozici?

Vyzkoušejte si své znalosti v našem kvízu.

 

Reklama
Reklama