Kvíz o pivu: Víte o tomto alkoholu českého národa opravdu všechno?

Kvíz o pivu: Víte o tomto alkoholu českého národa opravdu všechno?

Foto: DavideAngelini/ Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Zlatavý mok vyrobený z chmele. Tak se přezdívá pivu. Nápoji, který rád pije nejeden Čech. Pivo je typické pro svou hořkou chuť a zlatavou barvu s pěnou nahoře. Vyráběno je z obilného sladu, vody, chmele a pivovarských kvasinek. Protože je oblíbeným nápojem, v České republice se díky tomu nachází nejeden malý pivovar.

Češi jsou tak velkými milovníky piva, že se řadí na první místo ve světě v jeho spotřebě. Průměrný Čech ročně vypije až 160 litrů tohoto zlatavého nápoje. Přitom pivo začal pravděpodobně před několika tisíci lety vyrábět národ Sumerů. Postupem let se pivo rozšiřovalo dál a dál. V roce 970 našeho letopočtu mělo dojít k postavení vůbec prvního klášterního pivovaru na našem území.

Podle toho, v jaké zemi pivo pijete, se dá také rozdělit podle síly. V České republice tak můžete pít pivo stolní, výčepní, ležák, porter nebo pivo speciál. Dále jej můžeme rozdělit na pivo světlé, tmavé, polotmavé a řezané. Přičemž platí, že tmavší a více hořké pivo má automaticky větší obsah alkoholu.

Protože je pivo oblíbeným alkoholem, přinášíme i různé kuriozity s tímto nápojem spojené. Zajímavé například je, že pivo se začalo vařit o dva tisíce let dříve, než došlo k pečení chleba. V Německu pak platí, že muž i žena ročně vypijí stejné množství tohoto nápoje. Z lékařského hlediska je pro ženy zdravé konzumovat přibližně 300 mililitrů piva každý den. To muži mohou vypít až jeden litr. Nejsilnější vyrobené pivo dosahovalo míry alkoholu 67,5 %. Víte o pivu i další informace? Pojďte si vyzkoušet náš kvíz.

 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama