Otužování - cesta k pevnému zdraví

Otužování - cesta k pevnému zdraví

Foto: Shutterstock

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jak je dlouhodobě známo otužování je skvělá cesta ke zvýšení odolnosti našeho imunitního systému. Je zcela zdarma a můžete ho také praktikovat v pohodlí domova například pod ledovou sprchou. Jediné co je k otužování potřeba je vůle k vystoupení z komfortní zóny.

Výhody otužování

Otužování má mnoho výhod. Nejen že zlepšuje imunitu, ale také zlepšuje pružnost cév, výkonnost srdce a v neposlední řade stabilizuje hladinu cholesterolu ve vašem těle. Má také velice příznivé účinky na váš nervový systém. Při otužování se také vyplavuje “hormon štěstí” endorfin - proto mají lidé vždy po otužování dobrou náladu. Není to žádná věda, dále se dozvíte jak s otužováním postupně krůček po krůčku začít.

Základy otužování

Nejlepší cesta jak začít s otužováním je postupně si zvykat na pocit chladu. Na začátek nemusíte chodit po ránu do ledového jezera, rybníka či řeky. Naopak by to bylo pro začátečníka kontraproduktivní. Ze začátku je dobré se například otužovat nejlépe v zimě už jen tím, že se budete otužovat vzduchem.  Po ránu vyjděte ven a vnímejte jak vaše tělo na studený vzduch reaguje. Skvělá technika je zhluboka dýchat a nepanikařit. Nejlepší pro začátek je zjistit své limity a ty postupně překonávat. 

Překonávání svých hranic

Poté co si vaše tělo po pár týdnech zvykne na studený vzduch přichází na řadu studená sprcha. Z počátku se vám představa, že si po ránu pustíte studenou sprchu může dělat menší problém. Je to určitá hranice naší komfortní zóny, kterou je ale nezbytné překonat abychom získali všechny výhody. Důležité je postupně přecházet z vlažné vody až na studenou. Doporučuje se otužovat od nohou až k hlavě. Již po pár pokusech si na studenou vodu zvyknete a zjistíte, že to vlastně tak složité není. Už jen při otužování sprchou zdokonalujete svou imunitu. Nejlepší je, proces provádět ráno po probuzení. Dobrá nálada se spolu s příznivými účinky zaručeně dostaví.

Reklama
Zdroj článku:
healthline.com
Reklama