Změnil si jméno a vynalezl kuřecí nugetky. Napsal o nich i vědeckou práci

Změnil si jméno a vynalezl kuřecí nugetky. Napsal o nich i vědeckou práci

Foto: Hans Benn / Pixabay.com

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Vynález kuřecích nugetek je často mylně připisován společnosti McDonald's, i když Robert C. Baker zveřejnil svůj recept na kuřecí nugety již v roce 1963, zatímco společnost McDonald's si tento vynález patentovala a začala s prodejem až v roce 1980.

Elias Holzeimer byl americký vynálezce a profesor na americké Cornellově univerzitě, který vynalezl kuřecí nugety a další pokrmy související s drůbežím masem, což mu vyneslo členství v Americké drůbežářské síni slávy. Získal zde bakalářský titul, magisterský titul v marketingu zase na Penn State University a doktorát na Purdue University. Celý svůj akademický život ale strávil na své alma mater, kde založil Institut potravinářské vědy a marketingu.

Byl autorem přibližně 290 výzkumných prací. Je mu přičítáno více než 40 inovací při zpracování drůbežího, krůtího a uzeného mase, včetně „vynalezení“ kuřecích nuget, spojování masa se strouhankou, vykostění kuřete a vytvoření kuřecích a krůtích hot dogů a krůtí šunky.

Ikonické kuřecí křupky

Kuřecí nugety poprvé představil v 50. letech 20. století už pod jménem Robert Carl Baker (1921 - 2006), profesor potravinářství na Cornellově univerzitě, a publikoval je jako nepatentovanou vědeckou práci. Kousky kuřecího masa obalené v těstíčku a následně usmažené nazval Baker a jeho spolupracovníci „Chicken Crispies".

Dva nedostatky, s nimiž se v té době potýkal masný průmysl, spočívaly v tom, že se nevědělo, jak spojit mleté maso bez kůže a vyrobit takové těstíčko, které by se dalo smažit i zmrazovat, aniž by se oddělilo od mletého masa. Bakerovy inovace tyto problémy vyřešily a umožnily vytvořit kuřecí nugety v jakémkoli tvaru tím, že maso se nejprve obalilo v octu, soli a tzv. grains (zrníčka, zrnka), aby drželo pohromadě, a poté se použilo těsto na bázi vajec a mouky, které bylo možné smažit i zmrazit.

Kuřecí nugetky ve tvaru dinosaurů byly poprvé označeny ochrannou známkou společnosti Perdue Farms v roce 1991 a jejich popularitě zcela určitě napomohl úspěch série Jurský park.

Reklama

Osobní život a rodina

Baker se narodil 29. prosince 1921 v Lexingtonu ve státě Kentucky. V roce 1944 se oženil s Jacobou Munsonovou a společně vychovali tři syny a čtyři dcery. Baker byl tzv. rodinný typ, oddaný otec a vážil si času stráveného se svými blízkými.

Objevil se v písních i seriálech

Komediální zpěváci Paul a Storm mají na svém albu Gumbo Pants píseň „Nugget Man", která vtipně popisuje kariéru vynálezce kuřecích nugetek a podrobně popisuje recepturu tohoto jídla. V seriálu The Wire zase tři drogoví dealeri diskutují o tom, kdo mohl vynalézt kuřecí nugetky a jaké bohatství to přineslo, s tím že šéfové společnosti McDonald's by z toho měli největší profit. Seriál také přináší různé příběhy o tom, kdo byl skutečným vynálezcem. V televizním seriálu Bill Nye Saves the World ztvárnil herec Michael Ian Black v části o naštvaném vědci postavu Bakera (3. série, 4. epizoda).

Reklama
Zdroje článku:
Reklama