Tvrďte si, že máte rádi retro. Ale tyhle „delikatesy“ by nedal ani silný žaludek

Tvrďte si, že máte rádi retro. Ale tyhle „delikatesy“ by nedal ani silný žaludek

Foto: dar19.30 / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Současná německá kuchyně je bohatě regionálně diferencovaná a spojuje tradiční vydatná jídla plná masa, knedlíků, brambor a zelí s moderní gastronomií, která klade důraz na sezónní, lokální a udržitelné suroviny a zdravější varianty, včetně vegetariánských a veganských konceptů.

Obsah článku
  1. Německé chutě za „socíku“
  2. Recept na bramborové placky s jablečným pyré z NDR

Od robustních bavorských specialit jako bratwurst, vepřové koleno a germknödel přes lehčí, víno ovlivněnou kuchyni Porýní až po pulzující gastro scénu Berlína, kde se vedle tradičních jídel jako currywurst či královecké klopsny objevují restaurace oceněné michelinskými hvězdami i inovativní fusion kuchyně. Pivo zůstává neoddělitelnou součástí kultury, zatímco současné trendy směřují k rovnováze mezi tradicí a moderním pojetím jídla, reflektující rostoucí zájem o kvalitu, udržitelnost a pestrost chutí.

Německé chutě za „socíku“

Kuchyně v bývalých německých zemích - NDR a NSR – byla známá svou specifičností. Velmi výrazná a zdravá, hlavně pro velkou spotřebu všech druhů zeleniny. Příprava zeleniny, i té nejobyčejnější, patří podle publikace Okénko do kuchyně našich sousedů k jednomu z hlavních přínosů německé kuchyně světové gastronomii.

Jde o zelí, červenou řepu, ředkev, křen, chřest, cibuli. Dominují ovšem brambory jako nejčastější příloha, uvádí autorka publikace Milena Svejkovská. Velmi oblíbený je Kartoffelpuffer, což je obdoba našeho bramboráku, ovšem místo česneku a majoránky mu osobitou chuť dodávají cukr či jablečné pyré.

Zelenina však nebyla jedinou surovinou, s níž se v německé kuchyni nejčastěji pracovalo. Jmenujme ještě především ryby a mořské živočichy, vepřové a kachní maso, divočinu, luštěniny. K nejvýraznějším rysům této kuchyně patřila sladkokyselá příchuť pokrmů a slazené saláty. Ve srovnání s námi používali Němci i jiná koření. Dávali přednost hořčičnému seminku, jalovci, koriandru, kopru, estragonu. To byly u nás druhy sice známé, ale ne tak oblíbené.

Další zvláštností německých pokrmů za socialismu byl způsob úpravy jídel. Jeho výsledkem bylo pečené vepřové koleno, vestfálská šunka, kachna plněná jablky nebo s kapustičkami, s hráškem, na jalovci nebo na zázvoru. Chuťově lákavé byli například divočák na jalovci, jelení kotlet s brusinkami, dančí steak s jeřabinkami a další speciality.

Při výčtu pochoutek nesmíme zapomenout na moučníky a dezerty. Známé jsou berlínské koblihy polévané fondánem, třešňový dort, trdlovec, štoly, sladké a slané preclíky, hrušky ve vanilkovém krému.

Recept na bramborové placky s jablečným pyré z NDR

Pokud chtějí vaše chuťové pohárky vplout do historie našich západních, přesto východních (NDR) sousedů, můžete si připravit bramborové placky s jablečným pyré podle receptu z letité publikace Okénko do kuchyně našich sousedů:

Suroviny:

  • 750 g oloupaných brambor
  • 3 vejce
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • sůl
  • olej na smažení
  • 350 g oloupaných jablek
  • 50 g másla
  • 100 g cukru
  • skořice
  • vanilkový cukr

Příprava:

Jablka nastrouháme, máslo rozpustíme v pánvi, přidáme cukr a necháme za stálého míchání zkaramelizovat. Přidáme strouhaná jablka, skořici, vanilkový cukr a směs rozdusíme na pyré. Z nastrouhaných brambor, mouky, vejce a špetky soli umícháme těsto, usmažíme dozlatova na tuku placky, na které navršíme horké pyré.

Reklama
Reklama