Všeho moc škodí: Takto poznáte, že pijete příliš mnoho vody

Všeho moc škodí: Takto poznáte, že pijete příliš mnoho vody

Foto: fizkes/ Shutterstock

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Většina z nás by naopak potřebovala svůj pitný režim doplňovat a pít vody mnohem více, než nyní. Existují ale i lidé, kteří to s pitím vody přehánějí. Jak poznáte, že mezi ně patříte i vy?

Bez vody nevyjdete z domu

Máte pořád v rukách lahev s vodou a odmítáte se jí vzdát? Možná i vy pořád popíjíte a tím přijímáte vody více, než by bylo vhodné. Dokonce se může stát, že budete mít nízkou hladinu sodíku v krvi, což může způsobit zvětšení některých buněk v těle. Podle Tamary Hew-Butler, profesorky na Univerzitě v Rochesteru, je tento stav dokonce nebezpečný. „Například vaše mozkové buňky se mohou zvětšit pouze o 8 až 10 procent, než dosáhnou hranic lebky.“ I přemíra pití vody tak může škodit.

Pijete, i když nemáte žízeň

Jak jsme již zmínili, většina z nás by měla pít více. Doporučované dva litry neslazené vody denně totiž dodržuje málokdo. Jsou ale lidé, kteří pijí tak mnoho, že se dokonce dostávají do stavu, kdy je v těle vody více, než jejich organismus potřebuje. Pokud pijete neustále, i když nemáte žízeň, možná už je to opravdu moc.

Chodíte často močit, i v noci

Abyste nechodili močit během noci, je vhodné si dát poslední sklenici vody několik hodin před tím, než se rozhodnete ulehnout ke spánku. Vaše ledviny si potřebují v noci odpočinout. A časté vstávání na močení neprospívá ani vašemu spánkovému stereotypu. Podobně ubrat byste měli s pitím i v případě, že pijete až do té doby, dokud je moč průhledná. Ani toto chování není vhodné.

Pokud pijete mnoho vody, mohou se u vás, podobně jako v případě dehydratace, objevovat silné bolesti hlavy.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama