Tajemství retro kuchyně našich babiček: Tahle smaltovaná nádoba a tradiční recepty vás okouzlí

Tajemství retro kuchyně našich babiček: Tahle smaltovaná nádoba a tradiční recepty vás okouzlí

Foto: urban_light / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Smaltované nádobí je dnes považováno spíše za retro, i v dnešní době však můžete využít jeho výhod i zajímavého řešení. Pořídit si můžete třeba krásnou litinovou smaltovanou formu na bábovku a upéct ji podle některého z tradičních receptů.

Obsah článku
  1. Výhody smaltovaného nádobí
  2. Smaltovaná forma na pečení bábovky
  3. Klasická bábovka vanilka/kakao
  4. Alternativní variace na klasickou bábovku

Ještě naše babičky doma často pekly ve smaltovaných pekáčích či formách a pohled na jejich robustní provedení často navozuje atmosféru spokojeného dětství. Smaltované nádobí na pečení ovšem není jenom krásné a kvalitní, toto řešení přináší také řadu funkčních výhod, zejména v případě, že se o něj opravdu dobře staráte. Samotný smalt totiž je z principu křehký, a nezachází-li se s nádobím správně, oprýská se a přestane fungovat odpovídajícím způsobem.

Výhody smaltovaného nádobí

Jako smalt se označuje povrchová úprava obvykle na plechovém nebo litinovém těle nádobí. Jeho hlavní výhodou je velmi odolný charakter, který brání korozi těla a působení chemikálií a zároveň zajišťuje, že povrch zůstává hygienicky čistý. Smaltovaná vrstva je totiž jen velmi málo porézní a bakterie ani plísně na ní nemají šanci se zachytit. Nádobí s kovovým tělem pak velmi dobře vede teplo, příprava pokrmů v něm tak bývá rychlá a pečení probíhá rovnoměrně. Právě pro tyto vlastnosti bylo smaltované nádobí velmi oblíbené a vedle nádob na pečení se tímto způsobem vyráběly také různé mísy, vědra a další nádoby, v nichž se uchovávaly potraviny. V dnešní době je smalt často nahrazován plastem, ten však nepřináší stejné výhody.

Smaltovaná forma na pečení bábovky

Jedním z tradičních moučníků v naší oblasti je bábovka. Recepty nabízejí variace na velké množství způsobí, s různými přísadami i speciální náplní. Do těsta je možné vedle běžné kombinace vanilkové a kakaové příchutě přidávat také ovoce, či dokonce zeleninu (mrkev, cuketu). Chcete-li si pečení opravdu užívat a pořídit si formu, která se bude také krásně vyjímat na kuchyňské polici, rozhodně sáhněte po smaltované variantě, který vám dlouho vydrží krásná a snadno se udržuje. Upéct si v ní můžete některý z následujících tradičních i moderních receptů.

Klasická bábovka vanilka/kakao

Receptů na klasickou bábovku je hned několik – některé pracují s mlékem, jiné využívají našlehaný vaječný sníh. Obecně se však bábovka peče z několika základních ingrediencí zahrnujících vejce, mléko/vodu, máslo, moučkový/krupicový cukr, polohrubou mouku (případně směs polohrubé a hladké mouky), vanilkový cukr, kakao, citronovou šťávu/kůru a kypřicí prášek. A samozřejmě špetku soli.

Ať už se rozhodnete pro kterýkoliv recept, obvykle smícháte v daném pořadí zmíněné ingredience bez kakaa, následně těsto rozdělíte na dvě poloviny, do jedné přidáte kakao a jednu po druhé nalejete do formy vymazané máslem/olejem a vysypané hladkou moukou. Bábovka se peče při nižších teplotách a díky smaltované formě by mělo být riziko přilepení minimální.

Chutná bábovka je zvykem snad v každé české domácnosti
Chutná bábovka je zvykem snad v každé české domácnosti | Zdroj: NewAfrica / Depositphotos

Alternativní variace na klasickou bábovku

Recepty na zvláštní bábovky obvykle vycházejí z klasického základu a změny spočívají buď v nahrazení některé ingredience jinou (například místo polohrubé mouky je možné využít směs mouky a kokosu nebo třeba mouku špaldovou), nebo se jednoduše další ingredience přimíchá do těsta. Nejčastěji se jedná o přídavnou složku ve formě nasekaného nebo drobného ovoce (bobule, nakrájené jahody, rozmačkaný banán, ale třeba také sušené rozinky či ovoce kandované apod.), ořechů či čokolády, nebo se přidává vlhká ingredience, která nahrazuje část těsta – v tomto případě se často využívá právě zmíněná mrkev či cuketa.

Jak se peče tradiční bábovka se můžete podívat v následujícím příspěvku.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama