Golem: Člověkem oživená socha nebo také beztvaré maso

Golem: Člověkem oživená socha nebo také beztvaré maso

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Kdo je Golem? Jde o záhadnou bytost vytvořenou z hlíny, která v 16. století údajně ožila a potom záhadně zmizela. A co slovo Golem znamená? V překladu z hebrejštiny je to člověkem oživená socha nebo také beztvaré maso.

Golema stvořil Rabi Löw

Golem byl údajně vytvořen za vlády Rudolfa II., koncem 16. století vrchním zemským rabínem Českého království, Löwem. Rabín Jehuda Löw ben Becalel žil v letech 1512 až 1609. 

Golem měl chránit židovský lid

Rabi Löw hledal způsob, jak ochránit židovský lid před rozmary nevyzpytatelných panovníků. Uměl měnit čtyři živly, jako jsou oheň, země, vzduch a voda, v živá stvoření. Z vltavského bahna tak vymodeloval sochu Golema.

Bývalé pražské židovské ghetto je současný Josefov

Golem je jedna z nejzajímavějších postav židovského folkloru v Čechách. Jde o nadpřirozenou postavu, která se procházela křivolakými pražskými uličkami a tajemným zákoutím hlavního města. Příběh o Golemovi se odehrává v židovském ghettu. Tato pražská čtvrť se v dnešní době jmenuje Josefov, který je součástí Starého Města. 

Golem byl oživen šémem

Socha Golema měla chránit Židovské město. Golem se dal oživit vložením šému do otvoru na čele nebo do úst. Šém měl podobu kuličky, hliněné destičky se jménem boha nebo malého svitku. Toho, kdo šém do Golema vložil, Golem na slovo poslouchal a plnil jeho rozkazy. Socha přestala fungovat ve chvíli, kdy byl šém z jeho čela či úst vytažen.

Golem má různá vyobrazení

Golem byl vysoký asi dva a půl metru, měl oči, které při aktivitě svítily, a okolo svého pasu měl silný pás. Golem je ale také vyobrazen jako hubený, člověku podobný tvor, který je vysoký a svalnatý.

Konec Golema

Pověst praví, že jednou rabi Löw zapomněl Golemovi vytáhnout šém a odešel do Staronové synagogy sloužit pobožnosti. Golem neměl zadané žádné úkoly, a tak začal všechno ničit. Jediný, kdo jej mohl zastavit, byl rabi Löw. Proto pro něj lidé okamžitě běželi. Socha se údajně po vytažení šému rozpadla, jiná verze pověsti tvrdí, že se Golem zastavil a že se jej rabi Löw už nikdy nepokoušel oživit.

Reklama

Golem byl údajně uložen na půdě synagogy

Následkem toho se ve Staronové synagoze jako v jediné na světě, zpívá žalm 92 při páteční bohoslužbě dvakrát. Golemovu sochu prý uložil rabi Löw na půdě synagogy, kde se nesmí do dnešních dnů vstupovat. Venkovní schodiště na půdu je zrušeno, ale lidé se tam mohou dostat po žebříku. Ti kteří tam byli přiznali, že žádného Golema nenašli.

Příběh má různé verze

Jiná legenda praví, že Golem byl stvořen po náboženském rituálu. Některé dokumenty uvádějí, že byl probuzen zaříkáváním v hebrejštině, které vyřkl jeho tvůrce. Rabi Löw údajně umístil do čela Golema slovo „pravda“, které bylo přeloženo do hebrejštiny. Každým zaříkáváním Golem sílil, byl stále násilnější, a dokonce začal zabíjet lidi. Někteří lidé říkali, že to bylo kvůli zlomenému srdci. Rabi Löw tak musel ukončit život Golema, a to tak, že slovo „pravda“ v jeho čele vyměnil za slovo „smrt“. Říká se, že Golema přivedl zpět k životu syn rabiho Löwa. 

Rabi Löw opravdu žil

Rabi Löw byl historickou osobností a židovským učencem. Náhrobek, pod kterým odpočívá, je k vidění na Starém židovském hřbitově v Praze. Legenda o Golemovi stále uchvacuje spousty návštěvníků a turistů, kteří přijedou do Prahy.

Legenda o Golemovi je velmi oblíbená

Německo-židovští spisovatelé, kteří tvořili převážně v 19. století, publikovali odlišné a mnohdy přikrášlené verze této legendy. O Golemovi bylo také natočeno mnoho filmů, díky kterým se Golem dostal do obecného povědomí.

Reklama
Reklama