Příjezd trestanců změnil celý kontinent. Austrálie pod tlakem Británie

Příjezd trestanců změnil celý kontinent. Austrálie pod tlakem Británie

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Kolonizace Austrálie a zakládání trestaneckých kolonií měly na zemi a její rozvoj významný vliv. Trestanci, kteří přišli v prvních letech existence kolonie, pomohli utvářet politické a sociální struktury země a dědictví trestního systému je v moderní Austrálii stále patrné.

Objevení Austrálie

Domorodí Australané byli prvními známými obyvateli kontinentu. Zbytek světa však o existenci Austrálie až do konce 18. století většinou nevěděl.

Jako první Evropané navštívili tento kontinent Holanďané s výpravou Willema Janszoona v roce 1606. Teprve po plavbě kapitána Jamese Cooka v roce 1770 se však o kontinent začali zajímat Britové a prohlásili ho za svůj. Cookova výprava byla pověřena králem Jiřím III., aby prozkoumala a zmapovala východní pobřeží Austrálie. Cook přistál v místě, které je dnes známé jako Botany Bay, a prohlásil tuto zemi za britskou a pojmenoval ji Nový Jižní Wales.

Kolonizace a změny

Před příchodem Britů měli australští domorodci bohatou a složitou kulturu, která se předávala z generace na generaci. Žili v malých kočovných skupinách, které lovily a sbíraly potravu ze země a moře.

Jedním z hlavních způsobů, jakým britská kolonizace Austrálii změnila, bylo zavlečení nemocí, které původní obyvatelstvo zničily. Neštovice, spalničky a chřipka patřily mezi nemoci, které sem kolonisté přivezli a které se rychle rozšířily mezi domorodým obyvatelstvem, jež proti nim nemělo žádnou imunitu. Tyto nemoci zabily velké množství původních obyvatel a přispěly k úbytku jejich populace.

Dalším způsobem, jakým britská kolonizace Austrálii změnila, bylo zavedení systému vlády a zákonů založených na britských tradicích. To zahrnovalo vytvoření policie, zavedení právního systému a zavedení také politiky, jako je vlastnictví půdy a volební právo. Tyto změny měly značný dopad na původní obyvatelstvo, kterému byla tato práva často upírána a které bylo diskriminováno. Kolonizace Austrálie vedla také k využívání přírodních zdrojů a k přeměně krajiny, protože Britové zakládali farmy, doly a města po celém kontinentu.

Reklama

Založení první trestanecké kolonie

Po Cookově plavbě začali Britové na kontinentu zakládat osady, včetně trestanecké kolonie v Sydney Cove v roce 1788. Britové využívali Ameriku jako místo, kam posílali své trestance, ale po americké revoluci potřebovali pro své vězně nový cíl. Austrálie se zdála být ideální volbou, protože byla daleko od Evropy a relativně neobydlená.

První flotila lodí připlula do Austrálie v lednu 1788 a vezla přibližně 1 500 trestanců, vojáků, úředníků a jejich rodin. Během následujících 80 let byly do Austrálie převezeny desítky tisíc trestanců.

Jedním z hlavních způsobů, jak trestanecké kolonie změnily Austrálii, bylo vytvoření nové společnosti a ekonomiky. Trestanci byli využíváni jako zdroj pracovních sil při budování infrastruktury, pěstování plodin a těžbě přírodních zdrojů, což pomohlo změnit krajinu a položit základy prosperující ekonomiky. Přítomnost trestaneckých kolonií také přilákala svobodné osadníky, kteří přicházeli do Austrálie hledat příležitosti a půdu.

Průběh trestaneckých kolonií po jejich zrušení

V polovině 19. století se postoj ke zločinu a trestu změnil a používání transportů jako formy trestu začalo upadat v nemilost. V roce 1868 byli do Austrálie posláni poslední trestanci a trestanecké kolonie byly postupně zrušeny. Dědictví trestaneckých kolonií však přetrvalo a mnoho bývalých trestanců a jejich potomků zůstalo v Austrálii a podílelo se na utváření tamní kultury a společnosti.

Dnes je Austrálie vzkvétajícím a rozmanitým státem s bohatou historií, kterou utvářeli původní obyvatelé i první evropští osadníci. Kolonizace Austrálie měla na kontinent a jeho obyvatele významný dopad a dodnes je předmětem debat a diskusí.

Reklama
Reklama