Temné město pod městem: Vítejte v pařížských katakombách, jež byly plněny lidskými kostmi více než 28 let

Temné město pod městem: Vítejte v pařížských katakombách, jež byly plněny lidskými kostmi více než 28 let

Foto: Rostovdriver / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Paříž patří mezi jedno z nejnavštěvovanějších měst v Evropě. Pro turisty je lákadlem zejména díky slavné Eiffelově věži nebo díky nejrůznějším historickým památkám. Pokud ale toužíte po nevšedním zážitku, při kterém tuhne krev v žilách, určitě nezapomeňte navštívit pařížské katakomby.

Vítejte ve světě mrtvých

Z dolů katakomby

Pařížské katakomby také můžete najít pod francouzským názvem „Les catacombes de Paris“. Jejich vznik se datuje do 12. století, kdy fungovaly jako doly na kamení, které vytvořili starověcí Římané. Po roce 1786 však byly prostory vysvěceny a katakomby dostaly nový rozměr. Začaly fungovat jako úložiště lidských ostatků, které do tohoto místa byly převáženy ze zrušených hřbitovů. 

Přes 6 milionů koster

Čas plynul tak rychle, jako se pařížské podzemí plnilo lidskými ostatky. Postupem času katakomby čítaly přes 6 milionů koster. Šokující na tom je skutečnost, že k nashromáždění takového množství lidských ostatků stačilo pouhých 30 let. Jedním z důvodu byla šířící se morová nákaza zapříčiněná rozkládajícími se těly, jež byly v té době špatně uchovávány na hřbitovech. V té době se totiž mrtví pohřbívali tak, že se na povrchu zemském „přikryly“ nepatrným množstvím hlíny. Tlející těla tak kromě neskutečného zápachu měla na svědomí šířící se morovou nákazu .

Mrtví nikdy nespí

Pařížské katakomby jsou také velmi často nazývány masovým hrobem a váže se k nim řada podivností a legend, neboť duše zemřelých lidí v útrobách katakomb neustále bloudí. V minulosti došlo k protestům a hromadným demonstracím hrobařů, kteří odmítali v podzemí pracovat. Většina z nich v katakombách slýchala podivné a děsivé zvuky, při kterých tuhla krev v žilách. Někteří dokonce vídali temné stíny.

Pro turisty jsou zpřístupněny pouze dva kilometry chodeb. Ty ostatní uzavřené a nepřístupné části jsou tak velkým lákadlem pro dobrodruhy a milovníky adrenalinu, že před několika lety bylo v těchto nepřístupných místech natočeno video autorem, jehož identita není známa. Toto video je dodnes záhadou, neboť na samotném závěru videa autor pouští kameru a utíká.

Reklama
Pro turisty jsou zpřístupněny pouze dva kilometry chodeb
Pro turisty jsou zpřístupněny pouze dva kilometry chodeb | Zdroj: Violin / Depositphotos

A jedna zajímavost se váže i k roku 2004. V jedné nezmapované části katakomb totiž policie objevila plně vybavené kino, bar s židlemi a stoly. Záhadou ovšem je, kdo tam přivedl elektřinu a tři telefonní linky. Tato záhada se nikdy nevyjasnila.

Veřejnosti přístupné

Pařížské katakomby mají přes 190 km chodeb napříč celou Paříží v hloubce zhruba 20 m pod zemí. Veřejnosti jsou zpřístupněné zhruba 2 km, které jsou osvětlené. Součástí tohoto úseku jsou různě naaranžované kosti a zdi vyskládané lebkami.

Vstupné 

Vstupné pro dospělé je 14 EUR, pro studenty do 26 let 12 EUR a pro dítě do 18 let je vstup zdarma. Nekonečným frontám můžete předejít tak, že si zakoupíte vstupenku dopředu online, za kterou si však značně připlatíte (dospělí 29 EUR, studenti do 26 27 EUR, děti 5 EUR).

Otevírací doba

Katakomby jsou otevřené od úterý do neděle od 9:45 – 20:30 hodin. V jeden čas může podzemí navštívit maximálně 200 lidí.

Jak se sem dostat

Nejvhodnějším dopravním prostředkem je metro. Přímo ke vstupu jezdí linky 4 a 6 na stanici Denfert-Rochereau. Dostat se sem můžete také vlakem RER linky B. Využít můžete i autobusových spojů.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama