Největší válečníci všech dob. Jejich unikátní dovednosti i slabiny

Největší válečníci všech dob. Jejich unikátní dovednosti i slabiny

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Lidské dějiny pamatují celou řadu vojevůdců, bojovníků a velikánů, kteří se svými skutky stali nadčasovými postavami naší historie. Zde uvádíme osobnosti, které se v minulosti svými schopnostmi v boji nesmazatelně zapsaly do povědomí lidstva.

Alexandr Veliký

Alexandr Makedonský se proslavil rozšířením svého království na ploše sahající od Řecka po Indii za pomoci svých geniálních vojenských strategií. Svá raná léta strávil pod vedením Aristotela. Většinu bojů vedl proti Peršanům, kteří na začátku jeho éry okupovali právě území Řecka. Díky jeho vojevůdcovským schopnostem utrpělo makedonské vojsko v poměru s nepřítelem minimální ztráty. 

Leonidas I.

Spartský král se stal známým díky svému hrdinskému poslednímu střetu v bitvě u Thermopyl. Zatímco Leonidovo dětství není prakticky nikde doloženo, o jeho životě na pozici krále se ví již poměrně dost. Ve své triumfální bitvě se Leonidas se dozvěděl o zradě a poslal pryč většinu svých mužů, přičemž si údajně ponechal pouze 300 věrných Sparťanů, kteří tvořili jeho osobní stráž. Leonidova třístovka se statečně bránila postupujícím Peršanům do posledního muže. 

Sun Tzu

Čínský generál Sun Tzu byl autorem první a nejpropracovanější knihy o vojenské teorii, která kdy byla napsána, Umění války. Ačkoli o něm samotném není mnoho známo, obecně se má za to, že byl vynikajícím generálem, který sloužil králi Wu okolo 4. století před naším letopočtem. Jeho dílo je dnes inspirací celé řadě oborů a odvětví a v přenesené podobě se využívá například v marketingu či právnických vědách. 

Hannibal Barkas

Kartaginský generál Hannibal byl mistrovským stratégem, který dovedl k dokonalosti zejména taktiku obklíčení. Již od malička vyrůstal v nenávisti vůči Římanům, což jej motivovalo k vývoji strategií proti těmto dosavadním mistrům na boje a války. Na jaře roku 218 př. n. l. se vydal na slavnou cestu přes Pyreneje a Alpy se silou 46 000 vojáků a 37 válečných slonů. 

Gaius Julius Caesar

Největší generál v dějinách Říma Caesar se dostal k moci nejprve jako kvestor a prétor, než byl v roce 59 př. n. l. zvolen konzulem a prokonzulem a spolu s Pompeiem a Crassem zorganizoval první triumvirát. Vojensky se vyznamenal vedením tažení v Galii, Británii a Germánii. V roce 44 př. n. l. se stal doživotním diktátorem, ještě téhož roku však byl ubodán skupinou svých přátel a chráněnců. 

Reklama

Musaši Mijamoto

Největší šermíř své doby Musaši Mijamoto je jedním z nejznámějších samurajů v japonské historii. Musaši se narodil v roce 1584 v provincii Harima. Již ve 13 letech vyhrál svůj první souboj s mistrem bojového umění. V pozdějším věku se stal mistrem malířem a spisovatelem. Jeho nejznámějším písemným dílem je Kniha pěti prstenů, která zahrnuje souhrn jeho zkušeností bojovníka s mečem včetně strategie, taktiky a filozofie. 

Musaši Mijamoto
Musaši Mijamoto, zdroj: CC-BY (Yoshitaki Tsunejiro, https://creativecommns.org/licenses/by/4.0/legalcode.cs)

Audie Murphy

Audie Murphy se narodil v roce 1924 jako syn chudého texaského pachtýře. Později se pak stal nejčastěji vyznamenávaným americkým vojákem druhé světové války. S pomocí svých přátel Audie napsal autobiografii s názvem Do pekla a zpět, která byla později zfilmována a v níž hrál sám sebe. Bohužel však po válce trpěl posttraumatickými poruchami, kterých se do své smrti v roce 1971 prakticky nezbavil. 

Saladin

Západnímu světu je Saladin znám jako antihrdina třetí křížové výpravy, na Blízkém východě je naopak uctíván jako hrdina, který vrátil Jeruzalém do rukou muslimů. Tento kurdský sultán se narodil v roce 1138 v Mezopotámii a vyrůstal během první křížové výpravy. Na počátku své vojenské kariéry pracoval na sjednocení arabských sil pod svou kontrolou nejprve v Egyptě, poté v Sýrii a Palestině. Poté se zaměřil na Jeruzalém – v bitvě u Hattínu porazil místního krále a osvobodil tak město od vlivu křižáků. 

Spartakus

Spartakus se narodil v roce 109 př. n. l. v Thrákii a je znám především jako gladiátor, který vedl vzpouru proti Římu během gladiátorské války. Není jisté, jak se Spartakus stal gladiátorem, ale nejpravděpodobnější teorie říká, že kdysi bojoval za římskou armádu, odkud ale dezertoval a stal se zlodějem. Díky své síle byl zatčen a prodán jako gladiátor. Spartakus byl zabit v bitvě a účastníci jeho povstání pak byli ukřižováni. 

Richard Lví srdce

Richard I. dostal přezdívku Lví srdce pro své výjimečné bojové schopnosti a odvahu. Normandský vévoda nastoupil na anglický trůn v roce 1198 poté, co porazil svého otce Jindřicha II. Richard přijal kříž v roce 1188, když se dozvěděl o Saladinově úspěšném dobytí Jeruzaléma. Posledních pět let svého života pak strávil tím, že se snažil získat zpět trůn po svém bratru Janovi a bojoval proti Filipovu postupu do Normandie. 

Reklama
Reklama