Kvíz: Vyznáte se ve vlajkách evropských státu?

Kvíz: Vyznáte se ve vlajkách evropských státu?

Foto: Markus Pfaff / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Vlajka je symbolem každého státu. Je to také prostředek, jak lze jednotlivé státy od sebe odlišit. Znáte vlajky evropských států, nebo budete mít s naším kvízem problémy?

Nejstarší vlajkou je ta dánská

Ještě než se do kvízu pustíte, rádi bychom vás seznámili s alespoň základní terminologií o vlajkách. Těm se věnuje takzvaná vexiologie. Tedy nauka zkoumající právě vlajky. Tato věda před několika lety přišla s informací, že vůbec nejstarší dochovanou vlajkou, která je ale stále aktivně využívána, je vlajka Dánska. I této vlajce přinesla historie několik změn. Její současná podoba rozhodně nevypadá jako její původní vzhled. I tak je ale zapsána v Guinessově knize rekordů jako nejstarší stále používaná vlajka světa. Aby také ne, když je její aktivní užívání datováno již na začátek 17. století.

Většina vlajek je tvořena obdélníkem

Každá z vlajek má určitou základní barvu a také potisk. Ten se rozprostírá na obdélníkovém tvaru. Neplatí to ale vždy. Téměř všechny vlajky jsou obdélníkové, existují ale také ty, které mají tvar čtverce. Mezi ně patří například vlajka Vatikánu nebo Švýcarska. Nejenom státy ale mají svou vlastní vlajku. Mezi další patří také regiony, města či ostrovy. Vlajku dnes ale mají také různé spolky, školy, kluby nebo sdružení.

Každý stát má svou vlastní vlajku. Ta může být nejenom státním symbolem. Je to také znak, podle kterého lze jednotlivé státy rozpoznat a kterým se můžou země prezentovat. Dokážete vlajky správně přiřadit k jednotlivým státům?

 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama