Reklama

Salát z vepřového koláče, mekáč či luxusní filety: Co se jí za mřížemi? Podivná jídla podávaná vězňům po celém světě

Salát z vepřového koláče, mekáč či luxusní filety: Co se jí za mřížemi? Podivná jídla podávaná vězňům po celém světě

Foto: Jonas Petrovas / Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Vězeňská strava nemá zrovna nejlepší pověst. Věznice po celém světě jsou proslulé tím, že se v nich podávají jídla, která jsou sotva poživatelná. Ve skutečnosti je považováno za velkou urážku, když někdo někomu řekne, že jeho jídlo chutná jako vězeňská strava.

Reklama

Existují však věznice, které se tomuto trendu vymykají. Co se tedy ve vězení jí a je jídlo dobré? Od Velké Británie přes Japonsko až po USA existují stovky zařízení, kde si vězni pochutnávají na nepříliš chutných jídlech. Našlo by se však i několik míst, kde vězni žijí poměrně gurmánským způsobem života. Jak si ukážeme, vězeňská strava zjevně nemusí být na samém dně kulinářského žebříčku, píše web Twisted Food.

1. Norsko

Skandinávské země měly vždy dobrou pověst. Když pomineme záhadné vraždy, těžko najdete někoho, kdo by si v blízkosti polárního kruhu neužíval. A totéž platí i pro jejich vězně. V norské věznici Bastoy dostávají vězni týdenní kapesné 60 liber (asi 1600 Kč). To proto, aby si mohli sami nakoupit a vypěstovat příděl potravin. Od vězňů se pak očekává, že si budou pod mírným dohledem vařit a jíst vlastní jídlo.

2. Británie

Britské věznice, jejichž zařízení nejsou zdaleka tak okouzlující jako u jejich skandinávských sousedů, se drží tradičnější stravy. Zpravidla se jedná o jednoduché základní pokrmy, jako jsou lasagne a kuřecí tikka. Existuje však jedna položka, která je nepopiratelně zvláštní. V roce 2016 se objevila zpráva, že věznice v Birminghamu podává vězňům k večeři „salát z vepřového koláče". To bylo dost matoucí, protože vepřový koláč (anglický název „pork pie“) není večeře a nikdy by se neměl podávat ve formě salátu.

3. USA

Bohužel ne všechna neobvyklá vězeňská jídla chutnají dobře. „Ubytovat“ téměř čtvrtinu všech uvězněných občanů na světě znamená, že efektivita jídla je v americkém vězeňském systému absolutní předností. Možná to vysvětluje bizarní pokrm jménem „nutraloaf“. Skládá se z ovoce, zeleniny, chleba a masa. Všechny tyto ingredience jsou společně zapečeny do houbovité šedé placičky. Nutraloaf je stejně dobrým důkazem toho, že život ve vězení není jenom zábava a hry. To, co se jí ve zdejších věznicích, není vždycky neúprosně nechutné. Ale pokud možno, ve Spojených státech se vyhýbejte problémům, nutraloaf za to prostě nestojí.

4. Japonsko

Mnoho asijských zemí spoléhá na rýži, která tvoří páteř vězeňské stravy, a Japonsko není výjimkou. Co však japonské věznice odlišuje, je použití neobvyklé a luxusní ingredience. Vězni ve městě Abaširi pravidelně obědvají filety z čerstvě ulovené makrely, které se podávají s nakládaným daikonem (bílou ředkví) a vývarem s nudlemi. Jeden z bývalých vězňů popsal tento pokrm jako „chuťovou explozi".

5. Německo

Německá vězeňská strava se neliší od svých světových protějšků. Případ z Kolína nad Rýnem však dokazuje, že nemilosrdná německá efektivita nefunguje vždy jako hodinky. Když kvůli neshodám s dodavatelem jídla kručelo vězňům v Bergisch Gladbachu v břichách, přišlo německé ministerstvo s radikálním řešením. Uzavřelo dohodu s vedlejším fastfoodovým řetězcem McDonald´s a vězně rok živilo dietou složenou z cheesburgerů a McToastů.

6. Itálie

Itálie je bezpochyby domovem nejfantastičtějšího vězeňského stravování na světě. Působivě vypadající hrad ze čtrnáctého století Fortezza Medicea není jen vězením, ale také domovem revolučního rehabilitačního programu. V něm se vězni připravují na práci šéfkuchařů – doslova na pozici fine dining chefs. Od roku 2007 zde vězni připravují nejrůznější pokrmy světové úrovně. Ale jen pár šťastlivců je dostatečně rychlých, aby v této zvláštní restauraci dostali místo u stolu.

Zdroj článku:
Reklama