Ještě není pozdě naučit se, jak přežít v divočině

Ještě není pozdě naučit se, jak přežít v divočině

Foto: Wessel du Plooy / Shutterstock

Aktualizováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Přibližně 2000 lidí se každoročně ztratí v lese. V takových situacích je prvních 72 hodin rozhodující pro přežití. Jak improvizujete a reagujete, může být rozdíl mezi životem a smrtí.

Zde najdete seznam triků, které byste měli znát, abyste se mohli dostat bezpečně ven.

Vytváření ohně

Pro vaši pohodu v situaci přežití je zásadní mít oheň. Lze jej použít nejen k vaření jídla, ale také k varu a dezinfekci vody a k zajištění tepla. Oheň může být také použit k vyděšení divokých zvířat, pokud se stane, že budete muset nějakým čelit.

Ruční vrtačka

Ruční vrtačka je nejprimitivnější způsob, jak rozdělat oheň a vyžaduje jen plochý kus dřeva, dřevěné vřeteno, nějakou plochu a vaše ruce. Na plochý kus dřeva vyvrtejte díru a položte vedle ní trochu navijáku. Umístěte vřeteno do otvoru a otáčejte jej při použití tlaku směrem dolů. Tření způsobí jiskry, které zapálí přiloženou slámu.

Ale mějte na paměti, že tato metoda není nejjednodušší na použití a vyžaduje určité množství praxe.

Reklama

Použití objektivů

Chcete-li zapálit oheň, můžete použít jakýkoliv objektiv pro zaostření slunečního světla na plochu. Zvětšovací sklo, brýle nebo binokulární čočky vykonají všechnu práci. Umístěte objektiv takovým způsobem, abyste dokázali soustředit sluneční světlo na co nejmenším místě. Jedinou nevýhodou této metody je, že k práci potřebuje sluneční světlo. Pokud je tedy noc nebo obloha zatažená, nemáte štěstí!

Sběr pitné vody

Voda je nezbytná pro buňky, orgány a tkáně a pomáhá při regulaci tělesné teploty i při udržování tělesných funkcí. Tělo nepřetržitě ztrácí vodu dýcháním, pocením a zažíváním, takže je důležité udržovat rehydrataci. Bez vody můžete přežít 3 dny, ale i po jednom se budete cítit silně dehydratováni. Kromě toho, dostat pitnou vodu v situaci přežití může být složité, takže vědět technice sběru může být nanejvýš důležité.

Pokud máte přístup k vodním zdrojům, jako je řeka, jezero nebo rybník, voda, kterou si z nich vezmete, by měla být uvařena, než ji vypijete. Navzdory skutečnosti, že var neničí nečistoty nebo částice přítomné ve vodě, účinně eliminuje většinu mikrobů způsobujících onemocnění střev.

Lapače rosy

Sběr rosy je snadný způsob, jak dostat nějakou pitnou vodu. Pomocí kusu látky, jako je vaše tričko (čím čistší je, tím lépe), otřete všechny rostliny nasáklé rosou. Vyždímejte namočenou látku do nádoby a máte trochu vody. Rosa je bezpečná k pití, ale to samé nelze říci o povrchu, ve kterém se shromažďuje, takže je lepší sterilizovat pro bezpečnou spotřebu.

Transpirace

Transpirace je proces pohybu vody skrze rostlinu a odpařování skrze listy, květy a stonky. Tento proces můžete použít pro sběr vody z rostlin. Jediné, co musíte udělat, je najít na slunné straně rostliny listnatou větev, přikryjte ji plastovým sáčkem a pevně zavřete otevřené konce sáčku. Nyní je čas počkat a sledovat, jak slunce a rostlina pracují s jejich kouzlem a sbírají pro vás vodu k pití.

Nalezení směru

Pokud se ztratíte, najděte si ten správný směr, abyste se mohli posunout nahoru a zvýšit tak své šance na přežití.

Improvizovaný kompas

To je velmi starý trik, který zachránil tisíce lidských životů v průběhu staletí. Nejzkušenější lidé, kteří se vydávají do pouště, mají kompas s sebou, ale pokud se ocitnete ztraceni a bez kompasu, udělejte louže vody nebo si dejte vodu do nádoby, kterou byste mohli nosit, a nechte vodu stát se v klidu. Pomalu položte list na vodu a opatrně na něj položte šicí jehlu nebo narovnaný kovový drát (otřete si ji na oblečení, abyste ji magnetizovali). Magnetické pole Země bude pomalu zarovnávat jehlu podél linie sever-jih.

Použití slunce

Chcete-li zjistit směr pomocí polohy slunce, mějte na paměti následující:

Na jaře: Východ bude zhruba tam, kde slunce vyšlo. Západ bude za vámi, jih na pravé straně a sever na levé straně.

V létě: Východ bude trochu směrem doprava od směru, kterým uvidíte slunce.

V zimě: Východ bude trochu směrem doleva od směru, kterým je slunce vidět.

Reklama
Zdroj článku:
brightside.me
Reklama