Jak se vyhrabat z postele, když máte depresi?

Jak se vyhrabat z postele, když máte depresi?

Foto: TZIDO SUN / Shutterstock

Aktualizováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Život s depresí je těžký, bez ohledu na to, jaké příznaky zažíváte. Někdy se může zdát, že právě vymanění se z postele je tak velkou překážkou, že si nejste jisti, jak to každý den dělá každý.

Deprese představuje tolik výzev

Zde je několik tipů, jak se vymanit z postele (a z hluboké deprese).

Vytvořte ranní rutinu, která stojí za to se probudit

Mnoho lidí uvízne v rutině, co nejrychleji se dostat z postele, aby se dostali do práce… a to je vše. Sotva máme čas na snídani v naší rutině. Snažíme se dostat ven.

Ale pokud vytvoříte ranní rutinu, která stojí za to se probudit, můžete mít pro své ráno jiný výhled.

1. Začněte pomalu: Posaďte se

Reklama

Začněte se základy: Pokuste se posadit. Vytáhněte si polštáře nahoru, abyste se vzpřímili. Někdy jen ten akt sezení vás může přiblížit k tomu, abyste vstali, připravovali se a začali svůj den.

2. Co je k snídani? Začněte přemýšlet o jídle

Myšlení o jídle nebo první šálek kávy může být velkou motivací. Pokud váš žaludek začne dostatečně reptat, když budete nuceni přemýšlet o vejcích, slanině a francouzském toastu, budete mít větší pravděpodobnost, že se zvednete nahoru.

To však nefunguje vždy, zejména pokud při depresi trpíte ztrátou chuti. Přesto víte, že jíst něco ráno - i když je to jen kousek chleba - vám pomůže vstát. Navíc, pokud užíváte léky ráno, je obvykle dobré mít něco v žaludku.

3. Nezapomeňte na klasiku – zkuste budík

Vraťte se ke klasice. Nastavte si budík – nebo celou kaši otravných budíků – a dejte ho mimo svůj dosah. Budete nuceni vstát, abyste ho vypnuli. I když je snadné znovu vlézt do postele, pokud máte nastaveno více alarmů, u třetího budete pravděpodobně jen jako: „FAJN! JSEM VZHŮRU!"

4. Zaměřte se na to, co je kolem vás

Papír a pera se mohou zdát staromódní, ale jejich vliv rozhodně není. Zvažte si každý den napsat něco, za co jste vděční. Nebo ještě lépe, udělejte to v noci a ráno si přečtěte svou vděčnost. Připomínka na pozitiva ve vašem životě může začít váš den o něco lépe.

Další možností je zaměřit se na vaše domácí mazlíčky, kteří poskytují mnoho výhod. Mohou být velkou motivací pro probuzení v dopoledních hodinách, ať už je to krmení, chůze nebo mazlení s nimi. Strávit jen pár minut být bezvýhradně milován vašim mazlíčkem může mít ohromující pozitivní vliv na vaši náladu.

5. Nechte se motivovat rutinou

Zkontrolujte si svůj e-mail nebo se podívejte na roztomilé zvířecí video. Abyste zajistili, že nebudete po celý den ležet v posteli u telefonu, nastavte si časovač.  Nezapomeňte si dát čas na vytvoření rutiny, kterou si budete užívat.

Pokud se začnete dívat na vaše ráno jemnějším a pozitivnějším způsobem, nemusíte myslet jen na to, že musíte vstávat a dělat to nebo ono.

Vyzařujte trochu světla: Světelná terapie

Jasná terapie světlem (neboli terapií bílým světlem) je často doporučována pro osoby s velkou depresivní poruchou se sezónním vzorem nebo poruchami spánku.

Stále je zapotřebí dalšího výzkumu, ale důkazy naznačují, že může mít potenciál pomoci lidem s depresí a mít vlastnosti podobné antidepresivům. Na několik okamžiků je nutné, abyste si sedli před světlo, abyste dostali „dávku“, což znamená, že nemusíte okamžitě vyskočit z postele.

Nebojte se obrátit se na pomoc někoho jiného

Pokud je Vaše deprese závažnější a nedokážete se dostat z postele, stává se chronickým problémem. Nebojte se požádat o pomoc.

Žijete s někým? Máte kamaráda nebo spolupracovníka ve stejném pracovním plánu jako kste vy? Nebojte se je požádat, aby byly součástí vaší rutiny.

Většina lidí je soucitná a otevřená pomoci. Nemusíte se podělit o celou historii duševního zdraví, aby pochopili, co se děje. Stačí uznat, že je to těžké.

Zpočátku může být těžké požádat o pomoc, takže si pamatujte toto: Nejste břemenem a ti, kteří vás milují nebo se o vás starají, vám pravděpodobně rádi pomohou.

Upravte svůj aktuální léčebný plán

Další forma pomoci může pocházet od odborníka na duševní zdraví. Mohou pomoci léky, technikami nebo alternativními terapiemi. Pokud nemůžete vylézt z postele a dělat své každodenní aktivity, pak je pravděpodobně čas upravit nebo předělat léčebný plán.

Reklama
Zdroj článku:
healthline.com
Reklama