Reklama

Vědci zrekonstruovali hlas starověké egyptské mumie, která je 3000 let stará

Vědci zrekonstruovali hlas starověké egyptské mumie, která je 3000 let stará

Foto: Dada / Creative commons, CC-BY-SA,https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.cs

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Vědci z Londýnské univerzity provedli v roce 2020 unikátní výzkum. Povedlo se jim, díky moderním technologiím, simulovat hlas staroegyptského kněze Nesyamuna, který zemřel před více než 3000 lety. Zároveň tak bylo vyslyšeno knězovo poslední přání.

Reklama

Nesyamun nebyl obyčejný kněz

Nesyamun, známý nyní také jako leedská mumie, byl staroegyptský kněz, jehož ostatky patří do sbírky Leedského muzea v Anglii. Žil okolo roku 1100 př. n. l. za vlády Ramesse XI. Působil jako nositel kadidla a písař v Amunově chrámu v thébském Karnaku. 

Nebyl to ale jen tak obyčejný kněz - měl titul “waab”, což znamenalo, že se mohl pohybovat v nejposvátnější vnitřní svatyni chrámu u sochy AmonaStudie jeho ostatků dospěly k zjištění, že trpěl pokročilou paradentózou a zemřel ve věku asi 50 let, nejspíše na následky prudké alergické reakce. 

Vědci převedli sken hlasivek do modelu

Rekonstrukci a simulaci hlasu provedli v roce 2020 vědci z Londýnské univerzity Royal Holloway, ve spolupráci s Yorskou univerzitou a Leedským muzeem. Studie byla zveřejněna v časopise Scientific Reports. Knězovo dostatečně zachovalé hlasové ústrojí umožnilo provést jeho CT skenování, ze kterého výzkumníci následně sestavili počítačový 3D modelProfesor elektrotechniky David M. Howard, z Royal Holloway, a hlavní autor článku ve Scientific Reports uvedl, že rekonstrukce hlasu byla umožněna díky měření „přesných rozměrů existujícího vokálního ústrojí při jeho skenování.” 

Model “rozmluvil” nový hudební nástroj

Vzhledem ke stavu dostupné měkké tkáně však byli schopni rekonstruovat pouze zvuk vyslovení samohlásky, nikoliv delší řečový projev. Vědci použili nový hudební nástroj “Vocal Tract Organ”, který dokáže 3D modely hlasového ústrojí převést na zvukový výstup do reproduktoru. Výsledkem byl zvuk připomínající bečení ovce - “bé”. Je nutné podotknout, že zabarvení a rezonance Nesyamunova hlasu byla zásadně zkreslena jeho držením těla v pohřební poloze.

Splnění 3000 let starého přání

Nesyamun potřeboval silný hlas pro kněžské rituální povinnosti, které zahrnovaly zpěv a promluvu s bohy. Jeho smrtí utichl a byl znovu oživen o 3000 let později, díky moderní vědě a počítačovým technologiím. Být vyslyšen v posmrtném životě bylo součástí jeho náboženské role,” řekl pro BBC profesor archeologie John Schofield z Yorské univerzity“Je to skutečně napsáno na jeho sarkofágu - bylo to to, co chtěl. Svým způsobem se nám to přání podařilo splnit."

Vědci doufají, že brzy zrekonstruují celé věty

Výzkum za účelem obnovení hlasu mumie pomocí počítače byl zcela unikátním projektem, který zatím neměl na poli vědy obdoby“Technika reprodukce hlasu nám poskytla jedinečnou příležitost slyšet zvuk někoho dávno mrtvého“poznamenala spoluautorka studie Joann Fletcherová, profesorka archeologie z Yorské univerzity. Profesor Schofield na závěr odhalil, kam bude směřovat jejich další výzkum: “Dalším krokem pro výzkumníky bude použití počítačových modelů pro generování slov a spojení těchto slov dohromady, aby vytvořili věty. Doufáme, že dokážeme vytvořit verzi toho, co by řekl v chrámu v Karnaku.” 

Reklama