Žena s mnoha schopnostmi a dobrodružným životem. To je Galla Placidia

Žena s mnoha schopnostmi a dobrodružným životem. To je Galla Placidia

Foto: Classical Numismatic Group / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
více než 5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V době, kdy ženy jen zřídka měly příležitost uplatnit svůj vliv, byla Galla Placidia dcerou, sestrou, manželkou a matkou různých císařů a také královnou Vizigótů. V době těsně před pádem Římské říše nakonec disponovala nesmírnou mocí.

Raný život

Aelia Galla Placidia se narodila císaři Theodosiovi I. a jeho druhé manželce Galle v Konstantinopoli někdy mezi lety 388 a 392 n. l. Její otec měl již dvě starší děti z předchozího manželství, Honoria a Arcadia, kteří nebyli příznivci své nevlastní matky, ani její malé dcery. Když byl Theodosius pryč a vedl válku proti jednomu z mnoha potenciálních rivalů o jeho trůn, Arcadius vyhnal svou nevlastní matku Gallu z královského paláce. Obě tedy žily odděleně od žárlivých synů. O tři roky později Galla zemřela při porodu spolu s dítětem.

Rozdělení říše

To znamenalo konec rodičovské stability pro Gallu Placidii, protože její otec brzy odešel do boje s dalším potenciálním uzurpátorem a zemřel v Miláně v roce 395. Římská říše byla rozdělena mezi její nevlastní bratry a Honorius vládl na Západě (od r. Ravenna) a Arcadius na východě (z Říma).

Domluvený sňatek

Galla Placidia odešla bydlet k otcově neteři Sereně a jejímu manželovi Stilichovi, důležitému vojákovi v říši. Rodinu si velmi vážili její bratři, kteří své nevlastní sestře domluvili sňatek s rodinným synem Eucheriem, přestože jí bylo v té době pouhých sedm let.

Nepodařený převrat

Když Arcadius v roce 408 zemřel, Stilicho se pokusil o převrat, aby sesadil dědice císaře Východu Theodosia II., který byl ještě dítě. Honorius nechal Stilicha a jeho syna Eucheria, který byl snoubencem Gally Placidie, zatknout a popravit, aby potlačil povstání, ale nezastavil se u toho. Vůdci měst, kteří Stilichovi zapůjčili pomocné jednotky, jejich manželky, děti a samotné jednotky byli popraveni. Desetitisíce uprchlíků před zabíjením hledaly útočiště v sousedních zemích Vizigótů, kterým vládl král Alaric I. Později téhož roku Alaric překročil pohoří italských Alp a obléhal samotný Řím. Řím byl nakonec v roce 410 vypleněn Vizigóty.

Zajetí Vizigóty

Někdy těsně před dobytím Říma byla Galla Placidia zajata Vizigóty. Přesné datum není známo, ale předpokládá se, že jí bylo kolem dvaceti let. S nimi Galla uprchla z Itálie do Galie. Král Alaric zemřel v Itálii a jeho nástupcem se stal jeho bratr Ataulf, který se později oženil s Gallou Placidií. Podle historiků o sebe manželé skutečně stáli, a to navzdory rozdílnému původu a 20letému rozdílu mezi jejich věky. Jejich manželství nejen drasticky ovlivnilo budoucnost Gally Placidie, ale také budoucnost Vizigótů a celé Římské říše.

Reklama

Královna Vizigótů a manžel číslo 1

Nový vizigótský vůdce Ataulf poněkud napravil vztahy s Římany tím, že vedl válku proti galským uzurpátorům, kteří se předtím pokusili převzít trůn, Jovinovi a Sebastianovi, a poslal jejich hlavy Honoriovi do Říma. Zdá se však, že jeho svatba s Gallou císaře Západu rozzuřila, protože Honorius zareagoval uvalením ekonomické blokády na vizigótské přístavy v Galii. To donutilo Vizigóty směřovat na jih, směrem k Hispánii. Vizigóti museli bojovat s Vandaly, ale po porážce Vandalů se mohli usadit v Barcinu, původní osadě, kolem níž byla postavena dnešní Barcelona.

Život v Barceloně a smrt dítěte

Galla Placidia žila s manželem v Barceloně (Barcinu) dva roky. Vládli jako první a jediná španělská vizigótská královna a král. Bohužel jediné dítě páru, Theodosius, zemřelo jen několik měsíců po narození, což fakticky ukončilo možnost trvalého spojenectví mezi Hispánií a královstvím Vizigótů. Bylo to v době smrti svého malého syna, kdy král Ataulf údajně udělal chybu, která ho nakonec stála život, způsobila další nepokoje jeho lidu a pozdvižení pro jeho nastávající vdovu Gallu Placidii.

Zabití prvního manžela

Ataulf byl přesvědčen, aby přijal do svých služeb muže, někdy označovaného jménem „Dubius“ a v jiných zprávách jako „Eberwolf“. Tato osoba byla bývalým věrným služebníkem germánského náčelníka Saruse, kterého zabili Vizigóti v jejich válce proti galským případným uzurpátorům. Aby se pomstil za smrt svého starého pána, zabil Dubius Ataulfa v roce 415, zatímco se jeho nový pán koupal. Sarusův bratr Sigeric se chopil moci a prohlásil se vůdcem Vizigótů. Ačkoli jeho vláda trvala jen týden, nechal zavraždit Ataulfovy dědice z předchozího manželství a snažil se ponížit Gallu Placidii fyzickým zneužíváním a veřejným ponižováním.

Sigeric byl zavražděn po sedmi dnech a jeho nástupcem se stala jedna z Ataulfových příbuzných, Wallia. Nedostatek potravin donutil Wallii vyjednat mír s Římany, což vedlo k návratu Gally Placidie do Říma a příslibu Vizigótů věrnosti Římské říši a návratu Theodosia II na trůn. Za to vše Vizigóti získali přibližně 5 500 tun pšenice.

De facto císařovna Římské říše a manžel číslo 2

Když se Galla Placidia v roce 417 vrátila do Říma, Gallin nevlastní bratr Honorius ji donutil, aby se znovu provdala, tentokrát za nepřítele jejího zesnulého manžela, generála jménem Flavius Constantius. Měli by mít dvě děti: Justa Grata Honoria, budoucí manželka Attily Huna, a Flavia Placidia Valentiniana, který se stal císařem Valentinianem III. I když mít dvě děti s manželem, který byl dříve nepřítelem, nemusí z moderní perspektivy znít jako pozitivní věc, stát se matkou následníka trůnu Římské říše dalo Galle Placidii moc a vliv, jaký nikdy předtím neměla.

Volba papeže

Galla viděla příležitost uplatnit tuto moc, když tehdejší papež Zosmius zemřel v roce 418. Dva muži, Bonifacius a Eulalius, soupeřili o pozici papeže a římské duchovenstvo bylo rozděleno na jejich podporu. Po měsících sporů požádal římský prefekt o intervenci císaře Honoria. Constantius a Galla Placidia obhajovala Eulalia a nakonec pomohla přesvědčit císaře, aby ho potvrdil jako legitimního papeže. Bylo to poprvé, kdy nejen, že papežská posloupnost byla významně ovlivněna císařem, ale také poprvé, kdy Galla Placidia hrála důležitou roli v rozhodnutí s trvalým politickým dopadem.

Boj o moc však pokračoval a Eulalius později upadl v nemilost a byl nucen odejít, aby se stal biskupem v Napete. Bonifacius I. by se stal oficiálně uznaným papežem. Galla Placidia byla ve skutečnosti jedinou císařovnou Západořímské říše. Zlaté mince byly dokonce raženy s jejím obličejem. Constantius zemřel v roce 421, když pracoval na tom, aby ho Theodosius uznal jako spolucísaře. Galla Placidia, opět vdova, odjela se svými dětmi do Konstantinopole. I když jí to, že byla vdovou, poskytlo více svobody, než jakou měla, když byl její manžel naživu, ztratila také ochranu, která je spojena s manželstvím.

Harald Sund - Mauzoleum Galla Placidia, Ravenna
Harald Sund – Mauzoleum Galla Placidia, Ravenna | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Regent Západořímské říše a nechtěná bratrská láska

Na jaře roku 450 dcera Gally Placidie bojovala proti uvalení nechtěného dohodnutého sňatku. Když její stížnosti a prosby nezabraly, vzala věci do svých rukou a napsala dopis vůdci Hunů Attilovi, ve kterém ho požádala o pomoc, jak se dostat z dohody. Honoria údajně přiložila svůj zásnubní prsten na důkaz zasnoubení. Není známo, zda toto gesto bylo zamýšleno jako návrh k sňatku Attilovi, ale zdá se, že to je způsob, jakým Attila dopis interpretoval. Hunský vojevůdce odpověděl kladně a dodal, že jako její věno požaduje polovinu Západořímské říše. Valentinian, bratr císaře a Honorie, ji chtěl nechat popravit, když zjistil, co udělala, ale jejich matka Galla Placidia zasáhla a její život byl ušetřen.

Attilovo tažení

Attila se rozhodl tvrdit, že to, co cítil, bylo právem jeho, jmenovitě Honoria a Západořímská říše. Hunové vedli divoké tažení na Italský poloostrov, dokud nebyli poraženi Aetiem v bitvě na Katalánských polích. Císař Valentinianus později zavraždil Aeita, jehož muži následně zavraždili císaře v roce 454. O pouhých 25 let později se Římská říše zhroutila.

Cesta k pádu říše a Galla Placidia

Historicky byla Galla Placidia často obviňována z toho, že sehrála hlavní roli v pádu Říma, když „vychovala svého syna shovívavě a zženštile“. Tento zjevně sexistický argument naznačuje, že ho dostatečně nepřipravila na to, aby vládl říši a zachránil ji před jejím případným zničením, i když byla plná intrik a ze všech stran sužovaná nepřáteli. Galla Placidia by se však této poslední krvavé kapitoly v historii své rodiny a impéria nedožila. Zemřela v listopadu roku 450, přibližně mezi 55 a 62 lety svého života.

Význam Gally Placidie

Navzdory kritice a debatám o tom, co udělala nebo neudělala, měla nebo neměla udělat, je jednou z relativně mála žen, které zanechaly nesmazatelnou stopu v dějinách světa během éry, která předcházela středověku.

Reklama
Reklama