Dvě děti daly vzniknout legendárnímu městu Řím. Uspěl ale jen jeden z chlapců, druhý dopadl velmi neslavně

Dvě děti daly vzniknout legendárnímu městu Řím. Uspěl ale jen jeden z chlapců, druhý dopadl velmi neslavně

Foto: Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V římské mytologii byli Romulus a jeho dvojče Remus zakladateli města Řím. Byli dětmi Rhei Silvie a Marse (nebo v některých variantách poloboha Herkula) a jejich příběh je zaznamenán mnoha autory včetně Virgila.

Původ Romula a Rema

Romulus a Remus byli přímými potomky Aenea, jehož osudem řízená dobrodružství při objevování Itálie popisuje Virgilius v eposu Aeneis. Romulus a Remus byli spřízněni s Aeneem prostřednictvím otce své matky, Numitora. Numitor byl král Alba Longa, starobylého města Latium ve střední Itálii, a otec Rhei Silvie. Před Romulovým a Removým početím si Numitorovu vládu uzurpoval Numitorův mladší bratr Amulius. Amulius zdědil kontrolu nad pokladnicí Alby Longy, se kterou dokázal sesadit Numitora z trůnu, a stát se tak králem. Amulius, který se chtěl vyhnout jakémukoli konfliktu moci, zabil Numitorovy mužské dědice a donutil Rheu Silvii, aby se stala Vestálkou. Vestálky byly kněžky Vesty, patronky bohyně krbu; byly pověřeny udržováním posvátného ohně, který neměl být nikdy uhašen, a složením slibů čistoty.

Rodiče Romula a Rema

Existuje více variant, kdo byl otec Romula a Rema. Některé mýty tvrdí, že se Mars objevil a ležel s Rheou Silvií; jiné mýty potvrzují, že polobůh hrdina Herkules byl jejím partnerem. Titus Livius však tvrdí, že Rhea Silvia byla ve skutečnosti znásilněna neznámým mužem, ale její těhotenství sváděla na božské početí. V obou případech bylo zjištěno, že Rhea Silvia je těhotná a porodila své syny.

Bylo zvykem, že každá Vestálka, která zradila své sliby celibátu, byla odsouzena k smrti; nejčastějším rozsudkem smrti bylo pohřbení zaživa. Král Amulius si však ze strachu před hněvem otcovského boha (Marse nebo Herkula) nepřál přímo potřísnit své ruce krví matky a dětí. Král Amulius tedy uvěznil Rheu Silvii a nařídil smrt dvojčat vystavením nebo vhozením do řeky Tibery. Usoudil, že pokud dvojčata zemřou ne mečem, ale živly, on a jeho město budou zachráněni před trestem bohů. Nařídil sluhovi, aby vykonal rozsudek smrti, ale v každém scénáři tohoto mýtu se sluha nad dvojčaty slituje a ušetří jim život. Sluha pak umístí dvojčata do koše na řece Tibeře a řeka odnese chlapce do bezpečí.

Vlčice kojící Romuluse a Remuse
Vlčice kojící Romuluse a Remuse | Zdroj: Public domain, Wikimedia commons

Objev Romula a Rema

Říční bůh Tibernus zajistil jejich bezpečí uklidněním řeky a způsobil, že se jejich košík zachytil o kořeny blízkého fíkovníku. Strom se nacházel na úpatí Palatinu v bažině Velabrum. Dvojčata jako první objevila vlčice, která je kojila. Nakonec je objevil a staral se o ně pastýř a jeho žena: Faustulus a Acca Larentia. Z obou chlapců vyrostli pastýři po vzoru jejich adoptivního otce. Jednoho dne, když pásli své ovce, potkali pastýři krále Amulia. Tito pastýři zahájili boj s Romulem a Remem, ve kterém byl Remus zajat a předveden před krále Amulia. Romulus shromáždil skupinu místních pastýřů, aby se k němu připojili při záchraně jeho bratra. Král Amulius věřil, že děti Rhey Silvie jsou mrtvé; nepoznal Rema ani Romula. Romulus osvobodil svého bratra a při tom zabil krále Amulia.

Romulus a Remus se hádají

Po Amuliově smrti bratři odmítli občanskou nabídku koruny Alba Longa a místo toho znovu dosadili Numitora jako krále. Opustili Albu Longu ve snaze založit své vlastní město a každý se vydal hledat to nejlepší místo. Bratři se hádali o místo založení svého nového města; Romulus si přál založit město na kopci Palatine, zatímco Remus si přál založit ho na kopci Aventine. Aby urovnali svůj nesouhlas, souhlasili s konzultací s augurem; věštba je druh proroctví, ve kterém jsou ptáci zkoumáni a pozorováni, aby se určilo, jaké činy nebo osoby bohové upřednostňují. Každý bratr připravil posvátné místo na svých kopcích a začal hlídat ptáky. Remus tvrdil, že viděl šest ptáků, zatímco Romulus řekl, že viděl dvanáct ptáků. Romulus tvrdil, že byl jasným vítězem o šest ptáků, ale Remus tvrdil, že když viděl svých šest ptáků jako první, vyhrál. Bratři zůstali na mrtvém bodě a pokračovali v hádkách, dokud Romulus nezačal kopat zákopy a stavět hradby kolem svého kopce: Palatine.

Smrt Rema a založení Říma

V reakci na Romulovu stavbu si Remus neustále dělal legraci ze zdi a města svého bratra. Remus byl tak smělý, že ze žertu přeskočil Romulovu zeď. V reakci na Remusův výsměch a za to, že skočil přes jeho zeď, ho Romulus, rozhněvaný ponižováním svého bratra, zabil. Existuje několik verzí, jak byl Remus zabit v den založení Říma. V jedné verzi Remus jednoduše zemřel po skoku přes Romulovu zeď, což je považováno za znamení moci a osudu římských bohů. Podle svatého Jeronýma byl Remus za svůj výsměch zabit jedním z Romulových příznivců, buď Fabiusem nebo Celerem, který Remuse zabil tím, že mu hodil rýč na hlavu. Poté Romulus truchlivě pohřbí svého bratra a udělí mu plné pohřební pocty. Většina zdrojů by však uvedla, že Romulus zabil Rema. Remusova smrt a založení Říma jsou datovány Liviem na 21. dubna 753 př. n. l.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama