Dětská práce byla v 19. století běžnou praxí. Dnes je to zcela nepředstavitelné

Dětská práce byla v 19. století běžnou praxí. Dnes je to zcela nepředstavitelné

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Dětská práce, kdysi běžná praxe na celém světě, je dnes v rozvinutých zemích v podstatě nepředstavitelná. Přesto zůstává problémem v mnoha rozvojových zemích, kde je často považována za běžnou součást života.

V minulosti děti musely pracovat, aby přežily

Dětská práce byla v 19. století rozšířenou praxí, protože děti byly často považovány za zdroj levné pracovní síly. Mnoho dětí bylo nuceno pracovat dlouhé hodiny v továrnách, dolech a na farmách, často v nebezpečných a nezdravých podmínkách. Pracovat byly nuceny děti již od pěti let a za svou práci často dostávaly velmi nízkou mzdu.

Důvodem tohoto rozšířeného využívání dětské práce bylo to, že děti byly považovány za postradatelnější než dospělí. Často byly považovány za jednorázový zdroj, a proto byly často vystaveny nebezpečným a nezdravým podmínkám. Kromě toho byly děti často poslušnější a snáze ovladatelné než dospělí, což je činilo pro zaměstnavatele atraktivnějšími.

V dnešní době děti v podstatě pracovat nesmějí

Na rozdíl od 19. století je dnes dětská práce v mnoha částech světa zcela nepředstavitelná. Ve většině zemí platí zákony, které zakazují dětem pracovat v určitých odvětvích nebo profesích, pracovat dlouhou dobu nebo v nebezpečných podmínkách. Cílem těchto zákonů je chránit děti před vykořisťováním a zajistit jim možnost získat vzdělání a vyrůstat ve zdraví a bezpečí.

Z těchto zákonů mohou existovat výjimky, které dětem umožňují vykonávat určité druhy práce, například prodávat věci za peníze. Tyto výjimky jsou však obvykle spojeny s určitými omezeními, jako je například omezení výše výdělku nebo druhů předmětů, které lze prodávat.

Pokud se zjistí, že dítě pracuje v rozporu s pracovním právem nebo v nebezpečných podmínkách, může být z této situace odebráno a umístěno do bezpečnějšího prostředí. Obvykle se tak děje jako ochranné opatření, jehož cílem není potrestat dítě nebo jeho rodiče.

Reklama

Tato změna v přístupu k dětské práci je z velké části zásluhou úsilí sociálních reformátorů a aktivistů, kteří neúnavně pracují na zlepšení života dětí. K těmto snahám patřilo i zavedení veřejných vzdělávacích systémů, které pomohly zajistit, aby děti měly příležitost učit se a rozvíjet se, místo aby byly nuceny pracovat.

Práce dětí z třetího světa

Navzdory pokroku, kterého bylo dosaženo při odstraňování dětské práce, je tato práce stále problémem v mnoha částech světa, zejména v rozvojových zemích. V těchto zemích jsou děti často nuceny pracovat, aby přežily, protože jejich rodiny nemusí mít prostředky na to, aby je uživily.

Tyto děti často pracují ve stejných typech odvětví jako děti v 19. století, například v továrnách, dolech a na farmách. Za svou práci dostávají často velmi nízkou mzdu a často jsou vystaveny nebezpečným a nezdravým podmínkám.

Dětská práce, Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Problém "fast fashion"

Jedním z hlavních faktorů, které přispívají k dětské práci v rozvojovém světě, je fenomén fast fashion, neboli "rychlé módy". Rychlá móda označuje výrobu levného a nekvalitního oblečení, které je určeno k nošení po krátkou dobu, než je vyřazeno.

Mnoho oděvů, které jsou vyráběny pro rychlou módu, se vyrábí v rozvojových zemích, kde je levná pracovní síla a kde jsou často laxní předpisy. V důsledku toho jsou v těchto továrnách často zaměstnávány děti, které za svou práci dostávají velmi nízkou mzdu.

Přestože proti rychlé módě bojuje mnoho lidí, je důležité si uvědomit, že každá mince má dvě strany. Tedy i přesto, že rychlá móda devastuje životní prostředí a vyrábí ji děti pracující v otřesných podmínkách, často je to pro tyto děti nejlepší možnost, jak si vydělat na jídlo a jak pomoci své rodině přežít.

Závěrem lze říci, že dětská práce byla v 19. století běžnou praxí, ale dnes je v mnoha částech světa zcela nepředstavitelná. I když v rozvojovém světě stále existují děti, které jsou nuceny pracovat, aby přežily, úsilí sociálních reformátorů a aktivistů pomohlo zlepšit život dětí a zajistit jim možnost učit se a rozvíjet se. Problém rychlé módy a vykořisťování levné pracovní síly v rozvojových zemích však zůstává velkou výzvou a je důležité i nadále pracovat na vytvoření světa, kde budou mít všechny děti možnost žít zdravý a šťastný život.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama