Nejčastější chyby při vaření: Vyhněte se jim a vaše jídla budou chutnat lépe
Každý z nás přistupuje k vaření jinak. Když vezmete v úvahu jedinečné chutě a kuchařské techniky používané po celém světě, rozdíly se stanou ještě patrnějšími. Existují také metody, které vám v kuchyni žádné štěstí nepřinesou. Dali jsme dohromady několik chyb, jichž byste se měli vyvarovat.
Ingredience nejsou připravené předem
To je velká chyba. Ačkoli se může zdát efektivnější krájení zeleniny a odměřování přísad až během vaření, ve skutečnosti je to právě naopak. Skončíte s větším nepořádkem v kuchyni a mnohem vyšší úrovní stresu, což jistě nechcete. Dopřejte si proto dostatek času na krájení zeleniny předtím, než zapnete sporák.
Příliš časté míchání pokrmu
Někteří lidé mají při vaření tendenci jídlo neustále míchat snad ze strachu, že by se jim jinak připálilo. Pokud však toužíte získat zlatohnědý povrch masa i krásně osmahlou zeleninu, měli byste jim umožnit, aby se zkrátka vařily samy. To je nejlepší způsob. Nepřetržité míchání jídla na pánvi samozřejmě minimalizuje množství kontaktu každého kusu s pánví, takže to pak nebývá to pravé.
Přeplnění pánve
Přeplněná pánev znamená, že zkrátka dáte spoustu věcí do horké pánve až moc rychle, aby už nebyla horká. Pokud ji zahřejete na určitou teplotu a pak do ní přidáte studenou či pokojovou teplotu, pochopitelně ztratí část tepla. Jídlo se potom zapaří a vy přijdete o příchutě, které jste původně chtěli rozvinout.
Potraviny obsahují vodu, kterou pouští při vaření. Ponechání dostatečného prostoru mezi každým kouskem umožňuje její rychlé odpaření. Když ale do pánve vložíte mnoho přísad najednou, voda zůstane na místě a jídlo se vaří v tekutině, místo aby se peklo, což vede k nežádoucímu výsledku.
Používání tupých nožů
Zdá se, že na ostření až tak nezáleží? Možná vás to překvapí, ale tupé nože jsou ve skutečnosti nebezpečnější než ostré. Musíte s nimi totiž vyvinout větší sílu, abyste něco ukrojili. Větší síla pak znamená menší kontrolu a ta vede k větší pravděpodobnosti, že se zraníte. Např. pokus proříznout rajče nenaostřeným nožem zvýší riziko, že vám to ujede – a bum, neštěstí bude na světě.
Jídlo se při vaření neochutná
V tolika receptech stojí: „Přidejte přísadu podle chuti,“ což tedy značí, že musíte jídlo ochutnat už během vaření, abyste si ověřili, že bude dobré. Umožní vám to zjistit, co chybí, a provádět úpravy v reálném čase. S trochou cviku přijdete nejen na to, jak pokrm chutná v danou chvíli, ale i jak bude chutnat hotové.
Nákup předem strouhaného sýra
Připravujete si domácí pizzu na večer? Pak je určitě snadné sáhnout po sáčku strouhaného sýra v místním obchodě s potravinami, abyste ušetřili čas a práci. Jenže – každý kus je potažen celulózou, aby se zabránilo shlukování jednotlivých cárů. Chutná to spíše jako piliny a po roztavení se pokazí textura. Ano, jde o pohodlné řešení, ovšem za cenu ztráty chuti.
Totéž vlastně platí třeba pro nákup mletého černého pepře. Koření obsahuje aromatické oleje, jež se postupně rozptýlí po rozemletí. Už na policích obchodů proto postrádají chuť. Když pak sedí ve vaší spíži třeba i měsíce nebo dokonce déle, je to skoro jako jíst popel.