Reklama

Arktida se otepluje tak rychle, že Eskymáci nakupují klimatizace a zmrzliny se prodávají samy

Arktida se otepluje tak rychle, že Eskymáci nakupují klimatizace a zmrzliny se prodávají samy

Foto: Photo Spirit / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Prodat zmrzlinu Eskymákům bývalo definicí náročné obchodní přesvědčovací taktiky. Ale to už je minulostí, v současnosti se prodávají Eskymákům (Inuitům) klimatizace. A ani je není třeba přesvědčovat.

Reklama

Inuité se totiž v souvislosti s oteplováním světa snaží instalovat klimatizace a dokonce na sever od kanadského Quebecu byla speciálně snížena cena elektřiny, aby byla dostupnější, popsal tehdejší situaci, psal se rok 2006, britský Independent.

Příznaky globálního oteplování jsou vidět všude kolem nás. Nevyhýbají se ani příslovečně chladným oblastem, a tak si klimatizaci začínají objednávat dokonce už i lidé žijící za polárním kruhem. Eskymáci sice prosluli stavbou sněhových iglú a lovem ledních medvědů na věčně zmrzlých pláních, ale tehdy obyvatelé vesnice Kuujjuaq v kanadské provincii Quebec začali instalovat pro 25 místních úředníků deset nových klimatizačních zařízení. „Začíná tu být pěkně horko, i když jsme na dalekém severu," řekl tehdejší starosta vesnice Larry Watts. 

A následovala zima, ve které se Inuité z Pangnirtungu, Baffinův ostrov – přímo na polárním kruhu – vyhřívali v únorových teplotách kolem 9 °C, jež by měly být -30 °C. „Jen jsme stáli v šortkách, ohromeni, a snažili jsme se tomu dát smysl," řekl vesničan Donald Mearns.

Sheila Watt-Cloutierová, předsedkyně Inuitské cirkumpolární konference, uvedla: „Dálný sever musí mít nyní klimatizaci, aby mohl fungovat." Inuitské budovy - původně postavené jako „chladutěsné“  - se nyní mění v tepelné pasti.

Zemědělci v Grónsku začínají pěstovat brokolici, květák a čínské zelí. V inuitských vodách se objevují také lososi, ale lidé pro ně - ani pro další přírůstky, jako jsou sovy, hraboši a rorýsi - nemají ve svém jazyce žádné pojmenování, ačkoli pro soby mají více než 1000 slov.

Arktida se za posledních 40 let oteplila téměř čtyřikrát rychleji než zbytek světa. Vyplývá to z nové studie zveřejněné odborným časopisem Communications Earth & Environment. Rychlejší oteplování za severním polárním kruhem zjistily i předchozí studie, tempo však určily nižší, uvádí vědci. Nové poznatky tedy vyvolávají obavy o závěry klimatických modelů na pólech, napsal vloni server Aktualne.cz.

Nová potřeba „zchladit se“ v Arktidě je jen jednou z matoucích změn, které se dějí jednomu z posledních loveckých národů na světě. Jejich sněžné skútry se propadají do tajícího ledu a Inuité ztrácejí slova, protože se objevují nové typy sněhu a ledu, pro které nemají ve svém jazyce pojmenování. A místy si museli vykopat studny, protože se už nemohou spoléhat na vodu ze sněhu.

Zdroje článku:
Reklama