KVÍZ: Základy ruštiny - 10 slov, která potřebujete znát

KVÍZ: Základy ruštiny - 10 slov, která potřebujete znát

Foto: GoodStudio / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Kde ruský jazyk využijete v zahraničí? Mimo Ruskou federaci se ruština používá i v zemích východní Evropy a Asie. Mezi tyto země patří Ukrajina, Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán anebo například Uzbekistán.

Začátek cesty do jiné kultury začíná seznámením se s jejím jazykem. Pokud se chystáte do zahraničí nebo chcete prostě jen poznat základy ruštiny, máme pro vás kvíz deseti nejdůležitějších slovíček, která vám pomohou při základní komunikaci a přinesou výhody jako je usnadnění orientace v cizím prostředí, tvorba přátelské atmosféry, umožnění vyjádřit zdvořilost, poděkování a zlepšit celkový zážitek z pobytu v zahraniční zemi.

Ruský jazyk se používá i v obchodním světě, při vzdělávání i jako jazyk mezietnické komunikace. Jako jeden ze šesti oficiálních jazyků OSN se používá v rámci dokumentů a překladů. Je také významným jazykem v jiných mezinárodních organizacích (např.: UNESCO).

V ruštině se používá písmo azbuka, známé jako cyrilice. Ta se skládá z 33 písmen, která mají své vlastní tvary a zvuky. Mnoho písmen v cyrilici má zvukovou ekvivalenci s písmeny v latince, též i na pohled vypadají podobně, ale existují také písmena, která jsou unikátní. Písmo je vysoce systematické a umožňuje přesný zápis slov a zvuků. I když se pro mluvčí latinky může na první pohled zdát azbuka obtížná, s praxí a učením se stává zvykem a umožňuje plné porozumění a komunikaci v ruském jazyce. 

A nyní hurá na kvíz! 

Doufáme, že jste se do toho nezamotali a správně jste vybrali z možností a, b, c. 

Reklama
Reklama