Vypadají nevinně, ale tělo matou. Tohle do zdravého jídelníčku nepatří
Často je právě tohle jídlo představováno jako dietní, pro děti, v podstatě bez kalorií. Opak je ale pravdou a rozhodně nejde o výkvět zdravé výživy. Okamžitě tohle vyřaďte z jídelníčku.
Nic vám to nedá a zbytečně si rozhazujete metabolismus. Pokud držíte dietu nebo se snažíte nahradit nezdravé pečivo něčím jiným, lehčím, patrně už tyto „polystyrenové chlebíky a křupky“ znáte. Jenže to s nimi není tak růžové. Nezasytí… a vlastně nic tělu nedají.
Pro malé děti je maminky často používají, protože se příjemně rozplývají v ústech.
Myslíme si, že jsou také lehké a bez zbytečných kalorií zasytí. Jenže je to přesně naopak, podporují ukládání tuků v těle a doslova nás "vyhladoví".
Problém je technologické zpracování extrudovaných výrobků
Jak uvádí na svém webu PharmDr. Margit Slimáková, tento způsob průmyslového zpracování podporuje ukládání tuků v našem těle, podporuje totiž inzulinovou rezistenci. Zvlhčené škrobnaté materiály s vysokým obsahem vláknihy se upravují kombinací tepla a tlaku. Metody jsou různé podle toho, jestli se vyrábí pufované chlebíky nebo křupky či chleby z hmoty.
Výsledek je ale stejný, produkt s vysokým glykemickým indexem.

Pravý opak toho, co chceme.
Nešetrným zpracováním je zničeno to cenné
Někdy jsou tyto, zejména křupky, vylepšovány příchutěmi, velmi často na bázi transtuků a cukrů. Takže to zase zvyšuje glykemický index.
V podstatě je to stejné, jako kdybychom snědli kalorickou sušenku. Ten vystřelí náš krevní cukr do závratných výšin, aby o chvíli později zase spadl a nás přepadl děsivý hlad. To je ten důvod, proč lidé říkají, že po konzumaci těchto chlebíků mají brzy hlad.
Není to proto, že by skutečně chlebík neměl žádné živiny nebo byl tak „lehký“, ale proto, že na nás působí prudce klesající krevní cukr.
Jediným přínosem je snad pouze vysoký obsah vlákniny.
Tyto výrobky tedy do zdravého jídelníčku nepatří.
Jaké jsou lepší varianty? Poctivé pečivo
Tady není vůbec o čem spekulovat. Mnohem lepší varianta? I obyčejený rohlík je zpracovaný šetrněji, obsahuje minimálně zpracovanou mouku.
A ideální je například kváskový chléb. Má výrazně nižší glykemický index díky prokvašené mouce a dodá tělu živiny. Stačí ho málo a budeme skutečně na dlouhou dobu najedení.