Papriky, které zaplaví vaši zahradu: Stačí 1 lžíce tohoto domácího triku pod každou rostlinu
Pěstujete doma papriky? Pro bohatou úrodu je potřeba jim dodat správné živiny. Vyzkoušejte některé z domácích přírodních hnojiv, díky nimž budete sklízet velké a chutné plody.
Papriky jsou oblíbenou letní zeleninou do salátů, představují však také důležitou ingredienci do vařených a pečených jídel. Lze je bez problémů dopěstovat na zahradě i na balkoně, je však vždy potřeba zajistit jim vhodné podmínky a zejména v truhlíku půdu neustále obohacovat o potřebné živiny, které rostlinám pomohou růst a formovat plody. Existuje hned několik přírodních hnojiv, které je možné na podporu paprik použít, často se zaměřují na dodání jedné nebo více výživných látek a mnohdy se také kombinují.
Jak pěstovat a čím hnojit papriky
Papriky patří mezi teplomilné rostliny, proto se vždy předpěstovávají. Výsev se provádí v průběhu února obvykle do menších květináčků, kde se jednotlivé rostlinky nechají postupně dorůstat před přesazením do skleníku/fóliovníku nebo ven. Pokud budete papriky přesazovat do skleníku nebo fóliovníku, můžete začít už v dubnu, do volné půdy je vhodné přesazovat až v polovině května.
Záhon se obvykle připravuje překrytím (zhruba dva týdny před výsadbou), aby se v něm stabilizovala vyšší teplota. Pro papriky je potřeba vybírat slunné místo chráněné před větrem. Péče o papriky zahrnuje především pravidelnou zálivku a hnojení případně aplikaci přípravků proti běžným škůdcům. Hnojit je možné klasickými hnojivy na plodivé rostliny, připravit si však můžete také hnojivo domácí, a to především následující.
Mléčná zálivka a vejce
Zajímavým hnojivem je mléčný roztok – vyrábí se z plnotučného mléka, které se zředí s vodou v poměru 1:10. Kravské mléko obsahuje důležité minerály, především fosfor, hořčík a hlavně vápník. Zálivku můžete aplikovat v běžném množství jednou týdně. Obdobně drť z vaječných skořápek zapracovaná do substrátu bývá pro papriky velmi prospěšná. Obě hnojiva mají vysoký obsah vápníků, který chrání papriky před hnilobou, jež obvykle vzniká v důsledku jeho nedostatku.
Drožďové hnojivo
Drožďové hnojivo se vyrábí z čerstvého droždí, které se zalije vodou a společně se lžící cukru se nechá na teplém místě vykvasit (obvykle to trvá jeden den). Vzniklou substanci je následně potřeba výrazně rozředit a používat jako zálivku. Kvasnice obsahují řadu vitamínů (především vitamíny skupiny B) a také další prospěšné látky přispívající k růstu listů a kořenů.
Hnojivo z cibulových slupek
Výluh z cibulových slupek smíchaný s dřevěným popelem dodá paprika velké množství potřebných živin. Výluh se připravuje zalitím cibulových slupek dešťovou vodou – směs se musí nechat luhovat alespoň 24 hodin, poté se scedí, přidá se do ní pár lžic popela a následně se ředěná nalévá přímo ke kořenům rostlinek. Ideální poměr ředění je 1:3, záleží ovšem na síle výluhu, resp. množství slupek, které k jeho přípravě použijete.
Chcete-li se dozvědět více o pěstování paprik, podívejte se na následující video.