Když z nás dělají blbce: Proteinové potraviny za vyšší cenu, ale obyčejný tvaroh má lepší složení a více bílkovin
Marketing, reklama, propagace, to jsou pojmy, které zná každý z nás. Jsou skutečně proteinové potraviny kvalitnější než ty obyčejné za nižší cenu? Není to jen dobrá reklama?
Max Lowery
„Nikdy jsem žádný nevypil. A nepotřebuje ho ani vrcholový sportovec,“ říká bývalý profesionální sprinter Max Lowery. Ve zcela upřímném rozhovoru pro Business Insider rozebral Max Lowery proteinové prášky a nápoje do poslední molekuly, nebo spíš je roznesl na kopytech. Během celé čtyřleté kariéry profesionálního sprintera nevypil ani jeden proteinový drink. Nevěříte? Možná proto, že věříte výživovým poradcům, fitness trenérům nebo influencerům.
Ti se přece jednomyslně shodují: bez proteinového nápoje nemá fyzická aktivita smysl. Důkaz? Jejich dokonale vyrýsované tělo. Pokud takto uvažujete, možná jste právě spadli do pasti. Podle Loweryho totiž běžný člověk, ba ani běžný sportovec nepotřebuje tolik bílkovin, jak se nám často tvrdí. Pokud se i přesto bez proteinových nápojů neobejdete, volte alespoň ty pro vegany. Podle Loweryho bývají obecně zdravější a chlubí se vyšší kvalitou obsažených ingrediencí.
Nedostatek bílkovin může být nebezpečný
„Zároveň je nutno podotknout, že nedostatek bílkovin může být pro naše tělo nebezpečný, ohrožuje totiž všechny funkce v těle. „Bílkoviny zajišťují svalový růst a regeneraci, podílejí se na imunitních funkcích, hormonální činnosti, jsou nedílnou součástí enzymů. Do každodenního jídelníčku je ale třeba si vybírat takové kombinace, aby jejich celkové množství za den odpovídalo skutečné potřebě těla,“ sděluje Jelínek. Oproti tomu přebytek bílkovin není také zdravý, protože velmi zatěžuje ledviny. „Zjednodušeně řečeno podporuje prozánětlivé procesy v těle, což dává kvalitní základ pro vznik naprosté většiny známých chorob. Je ale potřeba zdůraznit, že je řeč o dlouhodobém přebytku bílkovin,“ říká Jelínek.
Obyčejný byznys
Obyčejný makový šnek, který v úseku sladkého pečiva prodává většina prodejen s potravinami. Na obalu má ale napsáno, že jde o pochutinu s obsahem dvaceti procent proteinu. Při podrobném zkoumaní složení na obalu zjistíte, že kromě ingrediencí jako mák, cukr, přidaných zahušťovadel, konzervantů nebo želírovacích látek obsahuje i hrachový a pšeničný protein. U obyčejného zákazníka výrobce vyvolá dojem, že jde o zdravou potravinu, podle nutričního experta Martina Jelínka je procentuální množství bílkovin na obalu nepodstatnou informací. Prioritou by prý mělo být hodnocení kvality výrobků nikoliv na základě nutričního složení, ale ve smyslu průmyslových zásahů do potraviny při zpracování.
Nedávno jsem byla v obchodě a zaujalo mě balení proteinového tvarohu. Na první pohled perfektní design, který působí moderně a zdravě, přesně ten typ obalu, který má za úkol přitáhnout pozornost a vyvolat dojem, že kupujete něco zcela výjimečného. Jenže hned vedle něj ležel obyčejný tvaroh. Nakonec jsem sáhla po tom obyčejném. Ne kvůli tomu, že měl o dost více bílkovin, ale měl přírodní složení, což se o tom proteinovém rozhodně říct nedalo. Přidané látky nebo zahušťovadla? Není problém!