Tyhle potraviny ze supermarketu jsou nabité draslíkem a pomohou vám s vysokým tlakem
Vysoký krevní tlak je v dnešní době jednou z nejběžnějších civilizačních chorob. V boji proti němu nám sice mohou pomáhat léky, existují naštěstí ale i přírodní a šetrnější cesty k tomu, jak jej dostat zpět pod kontrolu. Důležitou roli v tom hraje prvek jménem draslík.
Proč je draslík tak důležitý?
Tento stříbřitě lesklý kov si řada laiků se zdravou výživou a vyváženou stravou příliš nespojuje. Přitom jde ale o minerál, který je v lidském těle tím vůbec třetím nejčastěji zastoupeným. Doporučený denní příjem tohoto prvku se potom pohybuje mezi čtyřmi až pěti gramy a u sportovců nebo třeba těhotných žen může být i vyšší.
V těle má draslík hned několik důležitých funkcí. V první řadě se spolu s vápníkem či hořčíkem hlavní měrou podílí na udržování tzv. elektrolytové rovnováhy. Ta je důležitá proto, aby buňky fungovaly tak, jak mají. Na našem těle to poznáme tak, že nebudeme mít problémy s takovými procesy jako je přenos nervových signálů či svalové kontrakce. A protože srdce je také sval, potřebuje draslík k tomu, aby si mohl dlouhodobě udržovat stabilní rytmus a sílu svých kontrakcí. To je samozřejmě podmínkou pro udržení správné hodnoty krevního tlaku.
Draslík je tedy důležitý. Kde ho ale vzít? Asi těžko bychom mohli chroupat kovovou tyčinku z čistého draslíku. Naštěstí se tento významný prvek nachází v celé řadě potravin. Nemusíte pro něj proto chodit do lékárny ale stačí, když vrazíte do supermarketu.
Potraviny s vysokým obsahem draslíku
Dobrou zprávou je, že se draslík objevuje v celé řadě běžných potravin. Ty následující mají jeho obsah zvláště vysoký a jsou proto vhodné v případě, že potřebujete tento prvek z nějakého důvodu doplnit.
- Velmi bohaté na draslík jsou obyčejné brambory. Jedna větší brambora ho může mít v sobě obsaženo až 900 miligramů. Ale pozor, dobrá čtvrtina draslíku je uložena ve slupce. Vyplatí se proto brambory konzumovat i s ní.
- Banány jsou pro svůj vysoký obsah draslíku poměrně často doporučovány ke konzumaci. V jednom takovém typickém banánu je draslíku okolo 400 miligramů a vzhledem k tomu, že se v něm nachází i řada dalších prospěšných látek jako jsou vitamíny C či B, hořčík nebo vláknina, jedná se o velmi užitečnou potravinu.
- Dalším velmi dobrým zdrojem draslíku i dalších minerálních látek jsou potom fazole. Ty červené obsahují ve 100 gramech asi 400 miligramů draslíku, ty černé jen o něco méně. V poslední době jsou také oblíbené tzv. mungo fazole, kde je draslíku naopak ještě méně.
- Výborným zdrojem draslíku, který v supermarketu také seženete v sekci s ovocem a zeleninou jsou sušené meruňky nebo jiné druhy ovoce. Výhodou je také to, že sušené ovoce má vysoký obsah dalších prospěšných látek a složek.
Chybu však neuděláte ani v případě, že si v supermarketu koupíte avokádo, citrusy, brokolici nebo sáček dýňových semínek. Zoufat si nemusíte ani v případě, že dáváte přednost masu. Kuřecí prsa, losos či hovězí maso v sobě draslík také mají. Také mléko draslík obsahuje. V jeho případě se obsah draslíku odvíjí od obsahu tuku. Čím více, tím lépe.
Jinými slovy, není na tom nic složitého a pestrá a vyvážená strava zajistí, že z nedostatku draslíku mít strach nemusíte. Stačí malý nákup ve vašem oblíbeném obchodě a v košíku budete mít draslíku víc než dost.