Ozářené potraviny: Tohle by vás mělo zajímat

Ozářené potraviny: Tohle by vás mělo zajímat

Foto: BreizhAtao / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Některé běžně konzumované potraviny jsou upravovány ionizujícím zářením. V Evropské unii je tento proces sice přísně regulován, přesto ze strany výrobců dochází k porušování pravidel.

Obsah článku
  1. Ozařování potravin
  2. Výsledky kontrol 
  3. Zásah státu proti nelegálnímu ozařování potravin

Ozařování potravin

S ozářenými potravinami se setkáváme častěji, než si myslíme. Proces ozařování potravin slouží k likvidaci mikroorganismů a prodloužení trvanlivosti. Jedná se o ionizující záření, během kterého jsou potraviny vystaveny nejčastěji gama paprskům, rentgenovým paprskům nebo urychleným elektronům.

V Evropské unii je ozařování povoleno pouze u vybraných potravin a podléhá přísným podmínkám. Používá se především u koření a bylinek a některých sušených produktů. Každá potravina, která byla takto upravena, musí být řádně označena jako „ozářeno“ nebo „ošetřeno ionizujícím zářením“.

Ionizující ozařování potravin
Ionizující ozařování potravin | Zdroj: romikmk / Depositphotos

Výsledky kontrol 

Navzdory přísným kontrolám procesu ionizujícího ozařování potravin dochází ze strany výrobců k porušování pravidel. Tyto kontroly provádí každoročně Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) a zkoumá, zda byly potraviny ozářeny v povolené míře a zda byly řádně označeny. 

Během kontroly v roce 2024, kdy bylo zkoumáno 30 vzorků potravin (zejména koření) byl jeden vzorek nevyhovující. Legislativu porušil tím, že nebyl označen jako ozářený vzorek. Jedná se sice jen o malý počet, ovšem zatajení této informace, byť proces ozáření nemusí být zdraví škodlivý, je porušením práv spotřebitele. 

Podle výsledků SZPI jsou nejčastějšími pochybeními právě nedostatečné označení, ale i ozáření potravin, u kterých není tato úprava povolena. Tento zákaz se často obchází u potravin dovezených z mimoevropských trhů.  

Zásah státu proti nelegálnímu ozařování potravin

Pokud SZPI odhalí pochybení, tedy že potravina byla ozářena nelegálně nebo nebyla touto informací označena, nařídí okamžité stažení výrobku z prodeje. Často dochází také k udělení pokuty, která se podle závažnosti může vyšplhat až do stovek tisíc korun. 

Spotřebitelé se o stažení výrobků z trhu mohou informovat na webové stránce Potraviny na pranýři. Informace o právech spotřebitele, rizicích a různých zákonných požadavcích vztahujících se na výrobce informuje také Ministerstvo zemědělství, a to prostřednictvím webových stránek, případně různých mediálních kampaní. 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama