Ozářené potraviny: Tohle by vás mělo zajímat
Některé běžně konzumované potraviny jsou upravovány ionizujícím zářením. V Evropské unii je tento proces sice přísně regulován, přesto ze strany výrobců dochází k porušování pravidel.
Ozařování potravin
S ozářenými potravinami se setkáváme častěji, než si myslíme. Proces ozařování potravin slouží k likvidaci mikroorganismů a prodloužení trvanlivosti. Jedná se o ionizující záření, během kterého jsou potraviny vystaveny nejčastěji gama paprskům, rentgenovým paprskům nebo urychleným elektronům.
V Evropské unii je ozařování povoleno pouze u vybraných potravin a podléhá přísným podmínkám. Používá se především u koření a bylinek a některých sušených produktů. Každá potravina, která byla takto upravena, musí být řádně označena jako „ozářeno“ nebo „ošetřeno ionizujícím zářením“.

Výsledky kontrol
Navzdory přísným kontrolám procesu ionizujícího ozařování potravin dochází ze strany výrobců k porušování pravidel. Tyto kontroly provádí každoročně Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) a zkoumá, zda byly potraviny ozářeny v povolené míře a zda byly řádně označeny.
Během kontroly v roce 2024, kdy bylo zkoumáno 30 vzorků potravin (zejména koření) byl jeden vzorek nevyhovující. Legislativu porušil tím, že nebyl označen jako ozářený vzorek. Jedná se sice jen o malý počet, ovšem zatajení této informace, byť proces ozáření nemusí být zdraví škodlivý, je porušením práv spotřebitele.
Podle výsledků SZPI jsou nejčastějšími pochybeními právě nedostatečné označení, ale i ozáření potravin, u kterých není tato úprava povolena. Tento zákaz se často obchází u potravin dovezených z mimoevropských trhů.
Zásah státu proti nelegálnímu ozařování potravin
Pokud SZPI odhalí pochybení, tedy že potravina byla ozářena nelegálně nebo nebyla touto informací označena, nařídí okamžité stažení výrobku z prodeje. Často dochází také k udělení pokuty, která se podle závažnosti může vyšplhat až do stovek tisíc korun.
Spotřebitelé se o stažení výrobků z trhu mohou informovat na webové stránce Potraviny na pranýři. Informace o právech spotřebitele, rizicích a různých zákonných požadavcích vztahujících se na výrobce informuje také Ministerstvo zemědělství, a to prostřednictvím webových stránek, případně různých mediálních kampaní.