Superovoce pro zdravé srdce teď koupíte v Lidlu. Ideální pro věk 50+
Od čtvrtka platí v Lidlu zvýhodněná nabídka na různé druhy rajčat, které jsou mimořádně prospěšné zejména pro správné fungování srdce. Zbystřit by měli především lidé po padesátce, u kterých hrozí zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Výhodná nabídka na rajčata
Od čtvrtka platí v Lidlu výhodná nabídka, která potěší všechny nejen milovníky čerstvého ovoce a zeleniny, ale také každého, kdo chce přirozenou cestou podpořit své zdraví. Za zvýhodněnou cenou totiž nabízí keříková rajčata, která by neměla chybět v jídelníčku každého vyznavače zdravého životního stylu.
Pravidelná konzumace rajčat je skvělou prevencí srdečních a cévních onemocnění. Jsou tedy ideální i pro lidi starší padesáti let, kteří by měli prevenci civilizačních chorob věnovat zvýšenou pozornost.
Sleva na rajčata
V akčním letáku, který platí od čtvrtka 19. července do neděle 22. července, najdeme 41% slevu na Cherry rajčata keříčková koktejlová - tedy pouze za 34,90 Kč (400 g). Dále od čtvrtka platí sleva 29 % na Cherry rajčata keříková, které koupíte jen za 59,90 Kč (300 g). Výhodná nabídka se vztahuje také na Cherry rajčata datlová - po slevě (28 %) stojí pouze 49,90 Kč (250 g).
Přínosy pro zdraví
A jak rajčata prospívají našemu zdraví? Především obsahují antioxidanty a další živiny, které pomáhají chránit srdce, regulovat tlak a zpomalovat stárnutí buněk. Důležitou látkou obsaženou v rajčatech je například draslík, který snižováním krevního tlaku chrání srdce a omezuje riziko infarktu.
Odborníci se shodují, že konzumace potravin s vysokým obsahem draslíku a antioxidantů snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění až o 30 %.
„Draslík a lykopen obsažené v rajčatech působí synergicky – podporují zdravou činnost cévního systému a zároveň chrání buňky před oxidativním stresem,“
říká nutriční terapeutka Mgr. Dana Hrnčířová. Vedle lykopenu se v rajčatech vyskytují antioxidanty jako beta-karoten, vitamín C a E a flavonoidy. Zejména lykopen je velmi přínosný, protože zpomaluje proces aterosklerózy (ucpávání cév), chrání mozkové tkáně a snižuje riziko nádorových onemocnění.
Rajčata jsou ideální pro lidi nad 50 let
S přibývajícím věkem se riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění zvětšuje. Lidé starší padesáti let stále častěji trpí vysokým krevním tlakem, aterosklerózou nebo infarkty. Proto odborníci lidem v této věkové skupině doporučují začlenit do svého jídelníčku potraviny bohaté na přírodní antioxidanty a vlákninu.
Důležitý je zejména pravidelný příjem draslíku a lykopenu, které jsou v rajčatch obsaženy. Nutriční terapeutka Dana Hrnčířová k tomu dodává:
„Lidé nad padesát let by měli konzumovat rajčata pravidelně, klidně každý den – například ve formě salátů, vařených omáček nebo polévek. Tepelnou úpravou se lykopen navíc lépe vstřebává.“
Starší lidé mohou mít také problém s pomalejším trávením. Rajčata obsahují vlákninu, která podporuje zdravou funkci střev, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a také přispívá k delšímu pocitu sytosti. Díky tomu jsou rajčata také dobrou prevencí obezity.