Let Air France 8969: Únos na Štědrý den skončil krvavou přestřelkou

Let Air France 8969: Únos na Štědrý den skončil krvavou přestřelkou

Foto: soosjozsef / Depositphotos

Publikováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Psal se rok 1994 a byl Štědrý den. Alžírsko bylo zmítáno občanskou válkou, ale některé společnosti stále udržovaly jeho spojení s okolním světem. Dějiště pro násilné drama bylo připraveno.

Alžírsko a občanská válka

V devadesátých letech se Alžírsko nenacházelo v dobrém stavu. V občanské válce proti sobě stála vláda a radikálové usilující o vznik islamistického státu. Lety do Alžírska byly proto hodně rizikovým podnikem. Přesto se do Alžíru stále létalo, díky historickým vztahům se to týkalo především francouzského vlajkového dopravce, Air France.

I vedení Air France si ale uvědomovalo, že Paříž – Alžír rozhodně není obyčejnou linkou. Hrozil zásah protileteckou střelou a riziko teroristického útoku samozřejmě také nebylo zanedbatelné. Posádky letadel tvořili pouze dobrovolníci, i přesto ale Air France intervenovala u vlády a požadovala informaci, zda je udržování linky skutečně nutné. Francouzská vláda na to však nereagovala.

Let 8969

Ráno na Štědrý den roku 1994 odstartoval Airbus A-300 s imatrikulací F-GBEC z letiště v Paříži do Alžíru. Tam se mělo letadlo otočit a vrátit se do Francie. Zpočátku vše v Alžíru vypadalo bezproblémově. Cestující vystoupili a posádka ve složení kapitán Bernard Dhellemme, druhý pilot Jean-Paul Borderie, mechanik Alain Bossuat a devět stevardů i stevardek vítala 220 cestujících, kteří chtěli v 11:15 odletět do Paříže.

Čas startu se blížil, ale najednou na palubu vstoupila čtveřice mužů v uniformách Air Algerie. Ne každý si toho všiml, ale začalo se dít něco divného. Muži byli ozbrojení samopaly a prohlašovali se za policisty, načež dva muži začali kontrolovat pasy, jeden se odebral do kabiny a další hlídal u schodů.

Netrvalo dlouho a pravda se vyjevila, muži začali křičet, že jsou mudžahedínové. Ženy si následně musely zahalit obličeje a dva teroristé donutili piloty, aby si s nimi vyměnili oblečení kvůli sniperům.

V této době se již k letadlo začala sjíždět policejní auta, neboť bylo podezřelé, že letadlo stále stojí na ploše, i když už mělo odletět. Kapitán Dhellemme potom tlumočil požadavky teroristů: odlet do Paříže a tam uspořádání tiskové konference. Alžírské bezpečnostní složky letadlo zablokovaly a dorazili i příslušníci speciální jednotky přezdívaní ninjové.

Kapitán Dhellemme žádal o start, který ale alžírská vláda zamítla. Stejně tak Alžírsko odmítlo příjezd francouzských protiteroristických jednotek. Teroristé začali být frustrovaní, a to vedlo k první popravě. Důstojník alžírské armády, kterého teroristé mezi cestujícími objevili, byl vypuštěn na schůdky a tam byl popraven ranou do zátylku.

V tuto chvíli začala Francie stupňovat tlak a požadovala, aby letadlu bylo povoleno odletět. Alžír ale stále odmítal. To se nezměnilo ani po popravě druhého člověka, vietnamského obchodníka. Poté přišla noc a ráno první dobrá zpráva: propuštěna byla první část rukojmí, konkrétně ženy s dětmi. Zajímavostí je i to, že Alžířanům bylo nabídnuto opustit letadlo, ti to ale odmítli. Důvod byl ten, že chtěli fungovat jako určitý štít pro Evropany. Na druhou stranu ale potom teroristy rozzuřil pokus alžírských úřadů přivést matku jednoho z únosců. Zemřel třetí člověk, tentokrát Francouz.

Odlet a útok na letadlo

V tuto chvíli už byla alžírská pozice neudržitelná a letadlo dostalo povolení k odletu. Paliva ale zbývalo jen k letu do Marseille. Letadlo vzlétlo 25. prosince večer. Do Marseille se přesunula i protiteroristická jednotka francouzského četnictva (National Gendarmerie Intervention Group, tedy GIGN) a narychlo začala dávat plán útoku na Airbus za pomocí jiného, naprosto stejného letadla.

Došlo pak k další zásadní události: tajné služby získaly informaci, že teroristům nejde o tiskovou konferenci, ale o zničení Eiffelovy věže nárazem letadla (předzvěst útoků z 11. září 2001). Bylo tedy jasné, že z Marseille nesmí letadlo odletět.

V Marseille teroristé žádali doplnění paliva a také příchod novináře ze CNN. Ten však nepřicházel. Vyčerpaní teroristé pochopili, že z Marseille už neodletí. Rovnou proto začali pálit na řídící věž. Četníci proto zahájili útok, narychlo přistavili schůdky a vnikli na palubu. Vhozeny byly granáty se slzným plynem, cestující se vrhli na palubu a začala přestřelka. Pilot pochopil, že musí opustit kokpit, kde se teroristé také nacházeli. Když pilot z kokpitu vyskočil, umožnilo to zasáhnout ostřelovačům.

Celá akce trvala několik minut a na jejím konci byli čtyři mrtví teroristé a jeden vážně zraněný četník a několik lehce raněných. Akce je proto dodnes hodnocena jako výborně provedený zásah proti únoscům letadla. Air France po této události na deset let zrušilo lety do Alžírska a číslo 8969 bylo u společnosti navždy vyřazeno z používání.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama