Tahle jídla dřív voněla celým domem. Dnes je hledáte na Googlu

Tahle jídla dřív voněla celým domem. Dnes je hledáte na Googlu

Foto: YGphoto / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Klasické recepty našich babiček mají své kouzlo. Jednoduché suroviny, poctivá příprava a nezaměnitelná chuť, která se vryla do paměti. Vzpomínáte si na tu lahodnou chuť, která se linula kuchyní a kterou jste milovaly jako děti?

Obsah článku
  1. Žemlovka
  2. Bublanina do dortové formy o průměru 24 cm
  3. Vepřo knedlo zelo

Žemlovka

Máte chuť na něco sladkého k obědu nebo hledáte dezert ke kávě, který potěší celou rodinu? Zavzpomínejte na své dětství a upečte si klasickou žemlovku. Tento jednoduchý voňavý pokrm z jablek a pečiva si zamilují malí i velcí. Skvělá volba pro nedělní pohodu u stolu. 

Ingredience:

  • 6-7 starších rohlíků
  • 400 ml mléka
  • 3 vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 50 g moučkového cukru
  • 600 g jablek
  • 1 lžička mleté skořice
  • 100-120 g cukru (na oslazení jablek dle chuti)
  • máslo + strouhanka na vymazání formy

Postup: Rohlíky nakrájejte na kolečka a zalijte vlažným mlékem smíchaným s rozpuštěným máslem, vejci, cukrem a vanilkou. Nechte chvíli rohlíky nasáknout. Jablka oloupejte, nastrouhejte a smíchejte se skořicí a cukrem. Formu nebo pekáček vymažte máslem a vysypte strouhankou. Vrstvěte rohlíky, jablka a zakončete rohlíky. Povrch pokapejte rozpuštěným máslem. Pečte v elektrické troubě 30-40 minut při 150-160 °C.

Bublanina do dortové formy o průměru 24 cm

Kdo by nemiloval bublaninu! Některé babičky rády nechávaly v třešních pecky, což bylo takové malé napětí při jídle. Ale nebylo to pravidlem, našly se i takové, které si s vypeckováním daly velkou práci, a o to byla větší chuť se do bublaniny zakousnout. 

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 75 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 ml oleje a 50 ml mléka
  • 25 g polohrubé a 75 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva 
  • kůra z části citronu 
  • hrst hrubé mouky na vymazání formy a trochu oleje nebo másla
  • čerstvé ovoce (třešně)

​​​​​​Postup: Omyté ovoce zbavíme pecek. Oddělíme od sebe žloutky a bílky, kdy bílky vyšleháme s cukrem do pěny. Olej, mléko a citronovou kůru přidáme k mouce, která už je předem smíchaná s práškem do pečiva. Postupně přidáváme vyšlehané bílky, ale pomalu! Těsto nalijeme do vymazané formy a pečeme v elektrické troubě na 180 °C přibližně 35 minut.

Vepřo knedlo zelo

Vepřo knedlo zelo je typické pro nás Čechy. Jídlo, které se podává třeba i při klasickém nedělním obědu nebo jako součást rodinné oslavy. 

Ingredience:

  • 1,2 kg vepřové krkovice
  • sůl, čerstvý mletý pepř, 2 čajové lžičky drceného kmínu
  • 2 cibule nadrobno nakrájené, 5 stroužků česneku
  • 100 g vepřového sádla
  • 1 polévková lžice hladké mouky na zaprášení
  • 500 g kysaného zelí
  • 2 lžíce sádla
  • 100 g slaniny
  • 2 cibule nadrobno
  • 4 lžíce krupicového cukru, drcený kmín
  • sůl, 100 ml octa a 2 lžíce hrubé mouky na zaprášení

Postup: Troubu předehřejte na 140 °C. Krkovici osolte, opepřete, posypte kmínem a potřete prolisovaným česnekem. Na pekáč dejte cibuli, maso, přidejte sádlo a podlejte hrnkem horké vody. Pečte asi tři hodiny, dokud maso nezměkne. Zelí pokrájejte a slaninu nakrájejte na malé kostičky. Na sádle osmahněte slaninu s cibulí a kmínem, přidejte zelí i zelný lák. Přisypte cukr, ocet a sůl, a vařte 15 minut. Poté zaprašte hrubou mouku a vařte dalších 15 minut na mírném plameni, aby zelí mělo sladkokyselou chuť a lesklý vzhled.

Upečené maso nechte 15 až 20 minut odpočinout, aby se šťávy rovnoměrně rozprostřely. Nakrájejte na plátky silné asi jeden a půl centimetru. Šťávu z pekáče zahřejte na sporáku, nechte mírně odpařit, přidejte mouku, osmahněte a zalijte asi 200 ml studené vody. Povařte 20 minut, aby vznikla hustá omáčka. Servírujte na talíř nejprve zelí, na něj položte nakrájené knedlíky, přidejte maso a vše přelijte připravenou šťávou.

Reklama
Reklama