Croissant se třese strachy – česká dobrota si podmanila svět a Francouzi zůstávají v šoku
Málokdo by očekával, že croissant, který je slavný po celém světě, se dostane do stínu klasické české dobroty. Víme, která česká dobrota si pomalu podmaňuje svět a slavný francouzský croissant zůstává pouze v závěsu.
Croissant
Croissant je pochutinou, která je původně z Francie. Není také divu, že jsou na něj Francouzi patřičně pyšní. Croissant můžeme objevit také kdekoliv na světě, a to v různých variantách od těch nejjednodušších, až po opravdu vypracované, například plněné pistáciemi a krémem s posypkou a čokoládou.
Za předchůdce croissantu se dá považovat sladký rakouský rohlík, který se dopracoval do současné podoby croissantu až v 19. století, kdy si získal velkou oblibu zejména ve Francii a následně velmi rychle i ve zbytku světa.
České plněné buchty
Klasické české plněné buchty získávají na oblibě i mimo naši vlast. Lahodné máslové těsto, které je plněné buď mákem, tvarohem, anebo povidly si získává své fanoušky i mimo Českou republiku.
Klasické české pekárenské výrobky se prosazují v zahraničí, a to nejen díky krajanům žijícím mimo naši vlast, ale také díky tomu, že mají co nabídnout. Klasické české buchty mají tu výhodu, že jsou nenáročné na přípravu a stačí pouze několik základních surovin, které jsou velmi dobře dostupné. Vyznačují se rovněž svou sytostí a výtečnou chutí.
České plněné buchty se rovněž vyznačují svou autenticitou, která se cení zejména v západních zemích, které pomalu podléhají tlaku průmyslově zpracovaných pekárenských výrobků.

Recepty našich babiček
Receptů na buchty nalezneme stovky, ať už se jedná o moderní recepty, anebo recepty v pojetí staročeské kuchyně. Mezi naprostou klasiku patří buchty plněné mákem nebo tvarohem. Buchty jsou ideální zejména jako základ sladké snídaně nebo jako odpolední svačina.
Zahraniční úspěch
Klasické kynuté buchty nejsou jediným druhem pečiva, který se těší v zahraničí přízni. Za zmínku stojí také další tradiční pekárenské produkty jako jsou například koláče, koblihy, záviny a frgály. Zejména v zemích, kde žijí početné skupiny českých rodáků najdeme pekárny a obchody zaměřené primárně na české zboží a tradiční produkty. Tyto prodejny a provozovny si však získávají své věrné zákazníky i u domácích obyvatel.
Typickým příkladem mohou být české pekárny ve Velké Británii, ve které žijí početné skupiny Čechů, ale také Slováků a Poláků, pro které jsou tyto dobroty také velmi blízké.
Nadýchaný francouzský croissant má ve světě stále své místo, avšak tradiční české dobroty si pomalu získávají své místo na výsluní, a to zejména díky své sytosti, kvalitě a výtečné chuti.
Udělali jsme vám chuť na klasickou buchtu, nebo poctivý koláč?