Záměr mayských stavitelů: Boha vzduchu musí příští generace slyšet navěky

Záměr mayských stavitelů: Boha vzduchu musí příští generace slyšet navěky

Foto: FrentaN / Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Chichén Itzá, předkolumbijské archeologické naleziště, které postavili Mayové na severním Yucatánu v Mexiku, je domovem mnoha architektonických a kulturních zázraků, z nichž jeden mátl odborníky na akustiku po celá desetiletí.

Chrám Kukulkan je jednou z vizuálně nejpůsobivějších staveb v Chichen Itza, ale možná jeho nejzajímavější charakteristikou je ta akustická, nikoli vizuální. Tleskání u paty mayské pyramidy způsobuje ozvěnu, která velmi připomíná ptačí cvrlikání. Tleskněte opakovaně nebo ve skupině a ozvěna bude znít jako sbor strašidelného cvrlikání valící se po schodech působivých struktur. 

Záměr dávných stavitelů, či náhoda?

Akustické experty fascinuje „Chichen Itza Chirp“ (chirp – z angl. - švitoření, šveholení, cvrlikání) již od doby, kdy byl zdokumentován inženýrem z oboru akustiky na konci 90. let, ale dosud nikdo nebyl schopen prokázat, zda jej architekti pyramidy navrhli s ohledem na konkrétní echo, nebo se to povedlo pouze náhodou.

Na vlastní uši

Chichen Itza Chirp se stal horkým tématem diskusí mezi odborníky na akustiku v roce 1998 poté, co byl zdokumentován akustickým inženýrem z Kalifornie Davidem Lubmanem. Popsal ozvěnu klapání na základně Kukulkanovy pyramidy jako zřetelné volání ptáka a jeho popis inspiroval další akustické odborníky, aby navštívili mayské místo a poslechli si zvuk na vlastní uši. Někteří tento jev dokonce začali studovat.

Záměr stavitelů

Průvodci turistů u mayské pyramidy Kukulkan předvádějí zajímavý akustický jev. Před pyramidou krátce zatleskají a vzniklá ozvěna vrací jejich zvuk v podobě cvrlikavé ozvěny. Archeologové se domnívají, že se jedná o cílený záměr stavitelů pyramid, kdy navržené zvuky mají připomínat cvrlikání posvátného pralesního ptáka kvesala. Tajemství vzniklého zvuku však spočívá ve strmosti vnějších kamenných schodů pyramidy.

Průběh ozvěny

Podle webu Fyzmatik.pise vrací ozvěna věrně vzniklý zvuk – pokud vytvoříme zvuk tlesknutím, vrátí se nám opět tlesknutí v podobě tónů s postupně klesající frekvencí. Zvuková vlna vytvořená tlesknutím se odráží od jednotlivých schodů, které jsou vzhledem k sobě vzdáleny o svou hloubku asi 26,2 cm. Stejný rozměr má i výška schodu.

Zatímco se zvuk odráží od nejnižších schodů k pozorovateli téměř vodorovně, od schodů směřujících k vrcholu pyramidy se už zvuk odráží pod úhly kolem 45° k vodorovnému směru. K dolním schodům tedy urazí zvuk jinou dráhu než k horním, píše odborník z webu Fyzmatik.pise.cz

Reklama

Dva po sobě vzniklé zvuky po odrazu od sousedních dolních schodů se vracejí zpět vůči sobě opožděné asi o 0,0015 sekundy, což náš sluch nemá šanci rozlišit. Řada nejspodnějších schodů však dává vzniknout tónům o frekvenci kolem 650 Hz. Od horních schodů se zvuky vracejí vůči sousedním schodům se zpožděním kolem 0,002 sekundy, čemuž odpovídají frekvence kolem 460 Hz. Skutečný rozsah závisí také na vzdálenosti pozorovatele od pyramidy. Vzniklá ozvěna tak vytváří klesající tón od 650 Hz k 460 Hz.

Za vším hledej boha vzduchu

Jedna věc je jistá, existují náznaky, že Chichen Itza chi nebyla náhoda. Odborníci na akustiku a opeřence se shodují, že cvrlikání velmi připomíná zvuk kvesala (Pharomachrus mocinno), majestátního ptáka, kterého Mayové uctívali jako „boha vzduchu“.

Nemusíte do Mexika

Za podobným efektem však nemusíme cestovat až do Mexika. U stěn z vlnitého plechu, které bývají na stavbách, stačí rovněž tlesknout a odměnou nám může být zajímavý vysoký hvízdavý zvuk.

Reklama
Reklama