Cenu zvedli o několik 1000 korun. A čekali, že to jen tak zaplatíme
Pokud chodíte do restaurací, určitě máte alespoň přibližnou představu o tom, kolik co stojí. Polední menu se pohybuje v některých městech kolem dvou stovek, zatímco v luxusnějších restauracích není výjimkou dát za chod i několik stovek korun.
Restaurace
Ceny obědů v českých restauracích neustále rostou, dostat se s cenou pod 100 Kč je téměř nemožné. Důvodem je především zdražování potravin, ovoce je meziročně dražší téměř o 40 %, vepřové o čtvrtinu a brambory zdražily o 17 %. Kromě surovin roste i cena energií, nájmů, což se odráží na výsledné ceně. Přestože jsou potraviny v Česku páté nejlevnější v Evropské unii, jídlo je po bydlení druhou největší výdajovou položkou domácností.
Realita
Nedávno jsem si četla příběh, který mě zaskočil a určitě nebudu jediná. Skupina hostů si vyrazila na sobotní večeři do restaurace, která se prezentovala jako podnik vyšší kategorie. Ceny na jídelním lístku sice nebyly nejnižší, ale vše působilo profesionálně a důvěryhodně. To největší překvapení však přišlo až na konci, při placení.
Falešné položky
Podle vyprávění se hosté rozhodli pro dva předkrmy, dvě hlavní jídla, vodu a karafu vína. Večeře probíhala vcelku příjemně, i když obsluha byla lehce pomalejší. Když však přinesla obsluha účet, následovala částka, která přesahovala 5000 Kč. Přitom podle předběžného výpočtu měla večeře stát přibližně polovinu.
Po pečlivé kontrole účtenky se zjistilo, že na ní byly položky, které si hosté vůbec neobjednali. Například tři dezerty, dvě lahve šampaňského nebo káva. Když se obrátili na číšníka, bylo jim řečeno, že ceny jsou uváděny bez DPH a že podnik automaticky připočítává povinné spropitné. Na lístku však o ničem takovém nebyla zmínka.
Policie
Následoval spor s vedoucím restaurace, který je dokonce obvinil z toho, že se chtějí najíst zadarmo. Situace vyústila až k přivolání policie. Ta po prostudování účtenky a jídelního lístku uznala, že hosté mají pravdu, a že restaurace jednala neeticky. Výsledkem bylo, že zaplatili pouze za skutečně objednané položky.
Hospody
Slyšela jsem už několik příběhů od známých, kteří zažili nepříjemnosti s účty třeba v hospodách. Často se stávalo, že jim na účet připsala obsluha položky, které tam neměly být. Jeden kamarád, který moc nepije a seděl ten den s partou v hospodě, protože se slavilo narození jeho syna, poctivě kontroloval výslednou sumu. Jelikož je to člověk, který pracuje s penězi, objevil se na lístku jeden panák rumu navíc a tři piva, co měl on sám vypít.
Zavolal si obsluhu, která dokonce ani neprostestovala a škrtla během chvíle neexistující alkohol. Sám tomu dlouho nechtěl věřit, ale potom, co jednoho dne jeho sousedka začala pracovat v hospodě, mu to nedalo a suveréně se jí zeptal. S úsměvem na rtech mu sdělila, že si opilci moc nepamatují, a tak tam občas něco připíšou, je to běžná praxe. Tento případ mě přiměl k zamyšlení: Stalo se vám někdy něco podobného?