Banzai Pipeline: Jak japonští váleční veteráni pojmenovali havajskou vlnu smrti

Banzai Pipeline: Jak japonští váleční veteráni pojmenovali havajskou vlnu smrti

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Při brutálních bojích, které se odehrávaly na tichomořské frontě, věřili japonští vojáci, že je čestnější zemřít v boji než se vzdát. Když útočili na nepřítele, jejich bojový pokřik zněl „Tennōheika Banzai“, což v překladu znamená „Ať žije jeho veličenstvo císař“.

Banzai Pipeline není jen ikonickou vlnou pro North Shore (Severní pobřeží) nebo pro Havaj jako celek, je to nejikoničtější vlna pro celý surfařský svět. Žádná jiná není tak divoká, dokonalá a všeobecně vyhledávaná jako Pipeline. Dobrá vlna na Pipeline může surfaři změnit život. Pipeline je technicky nejnáročnější a nejnebezpečnější vlna na světě. Je také nejkrásnější a nejrozpoznatelnější. Dnes jsou Pipeline a North Shore považovány za epicentrum surfařského světa, ale nebylo tomu tak vždy. Zatímco moderní surfing se zde provozuje již od 30. let 20. století, první vlna na Pipeline byla „nasurfována“ až v roce 1961.

Jak vznikl podivný název

Název Pipeline lze vysledovat až do doby tzv. Pacifického (Tichomořského) divadla za 2. světové války. V brutálních bojích, které se odehrávaly na tichomořské frontě, japonští vojáci věřili, že je čestnější zemřít v boji než se vzdát. Když útočili na nepřítele, jejich bojový pokřik zněl „Tennōheika Banzai“, což v překladu znamená „Ať žije jeho veličenstvo císař“. Po válce se veteráni usadili na severním pobřeží havajského ostrova Oahu podél venkovského úseku země, který dnes známe jako Seven Mile Miracle (Sedmimílový zázrak). Když se vlny u Pipeline přibližovaly ke břehu a rozbíjely se o písek, připomínaly vojákům nabíhající vojáky, a tak oblast nazvali Banzai Beach (Pláž banzai).

Tzv. „Pacifické (Tichomořské) divadlo“ za 2. světové války bylo z velké části vymezeno velením na území japonského císařství. Na svém vrcholu se říše rozkládala na území východní Číny, jihovýchodní Asie, ostrovů v Oceánii, a dokonce i Aleutských ostrovů v Severní Americe.

První vlna surfovaná na Pipe

V roce 1961 přijeli na Oahu dva surfaři z Kalifornie. Oba – Phil Edwards a Mike Diffenderfer – jsou považováni za první moderní surfaře, kteří se vydali na vlny na pláži Banzai. Hned druhý den se dvojice vrátila s pozdějším tvůrcem filmu Endless Summer Brucem Brownem, který tuto nevídanou surfařskou seanci zachytil na film. Mnohé z vln, na kterých se toho dne surfovalo, jsou k vidění ve filmu Hollow Days z roku 1962. Když trojice opouštěla pláž, všimla si na nedalekém staveništi hromady betonových trubek. Měly podobný tvar jako vlny, na kterých právě surfovali, a tak Edwards navrhl Bruce Brownovi, aby toto místo nazval Pipeline (potrubí).

„Pokud dorazíš o okamžik dříve, nebo naopak později, vlna tě popadne a rozbije. Chyby neodpouští,“

vysvětluje havajský hrdina Mason Ho o tzv. Banzai Pipeline.

Říká se, že jen jeden z tisíce surfařů na planetě se dokáže svézt na této vlně, která se rodí 6 000 kilometrů daleko v severním Pacifiku, než zasáhne severní pobřeží havajského ostrova Oahu. Nikde jinde na světě se vlna tak rychle nezvedne pod úhlem 90 stupňů. Během pár okamžiků se vytvoří vodní stěna vysoká jako dům. Pro surfaře to znamená: časové okno pro pádlování na vlně je jen zlomek sekundy. 

Reklama

Vysoká u pláže

Mořské dno u Ehukai Beach Parku v Pupukea hostí známou vlnu pod jménem Banzaiské potrubí. Obrovské tichomořské vlny při svém zimním postupu směrem k pobřeží stále rostou do výšky a když doběhnou k mělčím vodám, nakonec přepadnou samy přes sebe.

Zlom na stejném místě

Drop-in zóna, tedy místo, kde surfař pádluje na vlnu, je široká jen pár metrů. Jinými slovy, pokud ji špatně odhadnete o pouhý jeden metr, pohřbí vás stovky tun vody. Proto má 100 metrů dlouhé potrubí mnoho tváří, i když „práskne“ vždy na stejném úseku pláže. Existuje více než 300 způsobů, jak se vlna může rozbít. A pouze jeden, jak na ní surfovat, aniž by vás pohltila.

Smrtící past

Surfaři nazývají pády wire-out a téměř na žádném jiném místě neohrožují život tak jako tady. Jen pár metrů pod vodní hladinou přesně v místě, kde se vlna zlomí, je jakási „předimenzovaná břitva přírody“. Zde miliony let ztvrdlá láva vytvořila ostrý útes, který se stal mnohokrát smrtící pastí pro surfaře.

Reklama
Reklama