Thajská polévka s nepřekonatelnou chutí – Tom Yum s krevetami

Thajská polévka s nepřekonatelnou chutí – Tom Yum s krevetami Foto: Komerční sdělení
Publikováno:
Komerční článek
4 min

Tom Yum není jen polévka, ale skutečná vizitka thajské kuchyně. Spojuje v sobě ostrost, kyselost, kořenitost a jemnou krémovost, čímž vytváří úžasně harmonickou chuť. Toto jídlo se připravuje s různými ingrediencemi, ale jednou z nejoblíbenějších variant je Tom Yum s krevetami. Jeho bohatá chuť a aroma činí tuto polévku oblíbenou mezi gurmány po celém světě.

Historie původu Tom Yumu

Historie této polévky sahá hluboko do minulosti. První zmínky o ní souvisejí s thajskými rybáři, kteří používali mořské plody a čerstvé bylinky dostupné v pobřežních oblastech. Původní recept obsahoval rybu, ale postupem času se hlavní ingrediencí staly krevety. Klíčovou roli hrají koření a dochucovadla: citronová tráva, listy kafrové limetky, galangal a pálivé chilli papričky. Právě ty dodávají vývaru charakteristickou kořeněnou vůni a výraznou chuť.

Klasické složení polévky Tom Yum

K přípravě Tom Yumu s krevetami se tradičně používají:

  • velké krevety;

  • houby (nejčastěji shiitake nebo hlíva ústřičná);

  • pasta Tom Yum;

  • kokosové mléko (volitelně);

  • rybí omáčka a limetková šťáva;

  • rajčata a čerstvý koriandr.

Každá ingredience hraje důležitou roli při vytváření rovnováhy chutí – kyselé, sladké, kořeněné a lehce slané. Tento jedinečný mix přísad vytváří nezaměnitelný charakter polévky Tom Yum, který je oblíbený po celém světě. Ať už se rozhodnete pro tradiční variantu, nebo experimentujete s dalšími ingrediencemi, výsledkem bude vždy vynikající a osvěžující pokrm, který vám přinese kousek thajské kuchyně přímo na stůl.

Různé varianty přípravy

Existuje několik verzí Tom Yumu: s mořskými plody, kuřecím masem, rybou a dokonce i vegetariánská varianta. Některé recepty obsahují kokosové mléko, které polévce dodává jemnější a krémovější chuť. Klasický Tom Yum však zůstává pikantní a výrazný díky jedinečné kombinaci koření a čerstvých surovin.

Tato polévka již dávno překročila hranice Thajska a získala oblibu v mnoha zemích. V restauracích asijské kuchyně si stabilně drží přední místo v menu. Například v Sushi Jo si můžete vychutnat autentický Tom Yum s krevetami a dalšími mořskými plody, připravený podle tradičního receptu.

Prospěšné vlastnosti a výživová hodnota

Tom Yum není jen chutný, ale také zdraví prospěšný. Jeho kořeněné ingredience podporují zrychlení metabolismu, posilují imunitní systém a pomáhají v boji proti nachlazení. Krevety jsou vynikajícím zdrojem bílkovin a prospěšných mikroprvků, zatímco limetka a citronová tráva jsou bohaté na antioxidanty.

Jak si připravit Tom Yum doma

Tuto slavnou polévku si můžete připravit i sami. Budete potřebovat čerstvé krevety, pastu Tom Yum, rybí omáčku, limetku, houby a pálivou papričku. Postup je jednoduchý:

  1. Přiveďte vodu k varu a přidejte koření.

  2. Přidejte krevety a houby, vařte několik minut.

  3. Na závěr přidejte limetkovou šťávu a čerstvé bylinky.

  4. Podávejte horké a vychutnejte si bohatou chuť.

Tom Yum s krevetami je skutečné kulinářské mistrovství, které v sobě spojuje tradici a chuťové bohatství Thajska. Jakmile jej ochutnáte, budete se k této polévce chtít vracet znovu a znovu!