Tradiční český recept dobývá Ameriku – co vaří babičky v chalupách, se prodává u oceánu za stovky dolarů
Zatímco pro nás jsou kynuté koláče klasikou, na kterých jsme si vždy rádi pochutnávali už u našich babiček, v Americe se v posledních letech staly hitem a prorazily do tamních pekáren.
Koláče do Texasu přivezli čeští imigranti. Ty se postupně staly skutečným fenoménem celého regionu. Pravda, že recepturu si lehce upravily, avšak stále se jedná o poctivé koláče z Česka. Své vlastní pekárny na "kolaches" má už i New York. V Česku kynuté koláče nesmí chybět na žádné svatbě či jiné důležité oslavě. Koláče si navíc můžeme vyladit dle své chuti. Náplní a kombinací totiž může být celá řada, a každá rodina je proto může připravovat trochu jinak.
Tradiční recept, který milují nejen Češi
Příprava klasických kynutých koláčů není složitá, ale přeci jen vyžadují svůj čas a také zkušenosti.
Jaké ingredience k přípravě kynutého těsta budete potřebovat?
hladkou mouku 250 g
polohrubou mouku 250 g
nejlépe čerstvé droždí 20 g
cukr 50 g
mléko 300 ml
citronovou kúru z poloviny bio citronu
tuk na pečení 50 g
žloutek 1 ks
vajíčko na potření
švestková povidla
Na drobenku vám nesmí chybět:
máslo 50 g
cukr krupice 50 g
polohrubá mouka 50 g
Je na vás, jakou náplň zvolíte. Co třeba klasickou tvarohovou? Připravte si:
tvaroh 250 g
žloutek 1 ks
vanilkový cukr 2 čajové lžičky
šťáva z citronu 1 čajová lžička
rum 1 lžička
citronová kůra

A nyní můžeme přejít k samotné přípravě. Aby se koláče skutečně povedly, je důležité dodržovat postup a být pečliví.
Krok č. 1: Nejprve samozřejmě necháme vzejít kvásek. Ze 300 ml mléka odlijte jeden velký hrnek, který ohřejte. Do vlažného mléka v misce rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a špetku sol. Vše důkladně promíchejte. Misku zakryjte utěrkou a nechte kvásek vzejít.
Krok č. 2: Mezitím už můžete pokračovat. Mouku smíchejte s cukrem, přisypte sůl a kúru z citronu.
Krok č. 3: Jakmile vzejde kvásek, udělejte do suchých surovin důlek a nalijte do něj kvásek. Nyní můžete do směsi přidat také máslo, tuk, žloutek a zbytek vlažného mléka. Hněťte suroviny dokud nebude těsto krásně zpracované.
Krok č. 4: Nyní nechte vykynout těsto. Opět mísu přikryjte utěrkou.
Krok č. 5: Jestliže těsto minimálně zdvojnásobilo svůj objem, můžete se pustit do koláčů! Těsto vyválejte na placku tlustou asi 1 cm. Velikost koláčů už je čistě na vás. Koláče můžete vykrajovat třeba skleničkou. Plňte je potom tvarohovou nebo jinou náplní. Za pomoci skleničky s rovným dnem pak z "kuliček" vytvořte placku. Do koláčku vytvořte prsty či lžičkou jemný důlek. Ten naplňte povidly. Okraje koláčků potom potírejte rozšlehaným vajíčkem. Nakonec koláče posypte drobenkou
Krok č. 6: Koláče pečte v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů do zlatova.
Není divu, že si Američané tuhle lahůdku oblíbily. Koláče se v tamních pekárnách prodávají ve velkém. Krabice koláčů se prodává i za několik stovek dolarů.
Skvělé je, že koláče mohou mít různou velikost a i když nemáte mnoho času, můžete si upéct koláče velké, které nezaberou tolik času a nejsou příliš pracné. Sbíhají se vám sliny? Naplánujte si pečení podle našich babiček třeba na víkend! Uvidíte, že ostatní členové rodiny budou nadšení. Zejména děti ocení koláče i jako oběd.