Lidé se po něm můžou utlouct, ale v EU je na černé listině. Tenhle sýr obsahuje živé larvy a stále se prodává
Možná vypadá jako kdyby ho někdo už ochutnal. Co takové larvy? Příznivci těchto specialit si rozhodně přijdou na své. Tento nezvyklý sýr vzniká díky spolupráci sýrařů a hmyzích larev, které právě v bochníku sýru rostou a také vlastně pomáhají s jeho zpracováním.
Larvy se podílejí na rozmělnění sýru při konzumaci tak teprve dochází k jeho osvobození. To v realitě znamená, že se dostáváte k těmto živým tvorům, pokud jsou v sýru stále přítomny. Historie receptu na tento sýr není přesně zdokumentována.
Jedná se o tvrdší ovčí sýr, který je typem pecorina, ale jeho zpracování přesahuje běžné metody zrání a fermentace. Co tento sýr činí skutečně výjimečným, je záměrná přítomnost sýrorodky drobné (Piophila casei), což je malá moucha o velikosti přibližně čtyři milimetry. Tato moucha hraje klíčovou roli při výrobě sýru, protože její larvy se podílejí na procesu rozkladu a změkčování sýru.
Pořádně žvýkejte
Casu Marzu si vyžaduje pozornost při každém soustu. Ať už vám tento sýr bude chutnat nebo ne, nikdy nesmíte zapomenout na poctivé žvýkání. Není to jídlo, při kterém byste mohli pohodlně konverzovat s přáteli. Každé sousto vyžaduje poctivé kousání a rozmělnění přijaté potravy. Důvodem je přítomnost sýrotvorných larev, které jsou zvyklé na prostředí s minimálním množstvím kyslíku a mají výborná apetit. Pokud je tedy pozřete, aniž byste je rozkousali. Mohou se usadit ve vašich střevech a začít tam svou práci. Krvavé průjmy nebo zvracení jsou pouze těmi menšími komplikacemi, které mohou nastat při neopatrné konzumaci tohoto sýru.
Speciality ve světě
Každá část světa má svou specialitu. Že se lidstvo živilo hmyzem už v době pravěku? To víme díky mnoha vědeckým nálezům, ať už podle nástrojů pro jejich sběr, z chrupu australopitéků nebo ze zkamenělin trusu. Pro všežravce byl hmyz velmi snadným řešením, protože jeho sběr byl daleko snazší než lov a jako potravina je výživnější a sytější než třeba je rostlinná strava.
Co třeba taková Čína, kdy byly nalezeny larvy bource morušového ze kterých se vybírala daná pochoutka? V dnešní době si můžeme zakoupit v hezkém balení i sušené červy, cvrčky nebo kobylky. Dříve některé kmeny jedly i třeba larvy. Já sama jsem ochutnala sušené červy, kobylky i cvrčky. Možná si teď někdo myslí, že jsem se asi zbláznila, ale chuťově mi to velmi připomínalo obyčejné chipsy. Nepřijde mi, že by na tom bylo něco špatného. Naopak, možná bychom se divili, co se skutečně skrývá v potravinách, které běžně kupujeme.