Češi objevili pomazánkové máslo na vaření. Neuvěříte, na co vše jej lze použít
Léta se učíme, že pomazánkové máslo se nehodí pro tepelnou úpravu. My vám ale ukážeme, že není nic lepšího než hřejivá úprava této delikatesy. Vůbec se toho nebojte.
Předešlé dogma vzniklo pravděpodobně z názvu „máslo“. Pravda, přepouštět ho, nebo na něm smažit opravdu nemůžeme.
Pomazánkové… ach to nešťastné máslo, které máslem není
Spory o název nechme chvíli stranou. Však všichni víme, o čem mluvíme. Pomazánkové máslo je vyrobeno ze sušené smetany, sušeného mléka, mléčných kultur, někdy tu najdeme i tvaroh. Jednotlivé receptury jsou samozřejmě odlišné, ale základ zůstává.
Sušené mléko a smetana.
Důležité je, aby pomazánkový krém měl jemnou, hladivou konzistenci a typickou mléčnou, smetanovou chuť. Pokud chceme pomazánkové máslo využít v teplé kuchyni, už vás asi napadá jak.
Je tu velká podobnost s krémovými sýry. A ty jsou skvělé do omáček.

Těstoviny a krémové omáčky s masem
Krémové sýry tvoří základy omáček na těstoviny. Když je opatrně rozhřejte na trošce oleje, například s česnekem, přidáte čedar, parmezán či jiné druhy sýrů, máte parádní jednoduchou omáčku na špagety. Někdo do horkých těstovin poté přimíchá žloutek, nebo můžete omáčku ještě naředit mlékem, je-li třeba.
Skvěle tak nahradí jiné používané sýry, například typu Philadephia.
Takto krémovou omáčku můžete použít i na dušené maso. Příloha brambory nebo rýže – parádní!
Došla vám smetana? Pomazánkové máslo ji snadno nahradí
Pomazánkové máslo, ale i jakýkoliv krémový sýr, přijde vhod i ve chvíli, kdy dojde smetana. Rozpusťte v rajské omáčce, ve svíčkové nebo křenové omáčce několik lžic pomazánkového másla. Jemnost bude trošku jiná, výraznější a omáčka bude také zahuštěná. Ale rozhodně si pochutnáte.
Do míchaných vajíček je skvělé!
Fajnšmekři dávají lžíci pomazánkového másla do míchaných vajíček. Zkuste to. Zjemnění bude báječné. Vajíčka budou více hebká a hodí se potom třeba jako pomazánka na topinky.