Nebezpečné kuře v prodeji. Pokud máte doma tuto značku z Polska, okamžitě ho vyhoďte

Nebezpečné kuře v prodeji. Pokud máte doma tuto značku z Polska, okamžitě ho vyhoďte

Foto: lightpoet / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Na pultech českých obchodů se v poslední době objevilo nebezpečné kuře. Státní veterinární správa zjistila, že kuřata původem z Polska, která se dostala na náš trh, obsahují pro člověka nebezpečnou bakterii. O jakou a bakterii se jedná a jaké riziko hrozí člověku?

Obsah článku
  1. Kuře s bakterií salmonely
  2. Kde se může nebezpečné maso vyskytovat?
  3. Rizika spojené s konzumací vadného masa

Kuře s bakterií salmonely

Státní veterinární správa oznámila, že na český trh proniklo maso původem z Polska, které obsahuje nebezpečné bakterie salmonely. Celkem se jedná o 700 kg mražených kuřat, které byly distribuovány do dvou skladů v České republice. Konkrétně se jedná o sklady ve Zlínském a Moravskoslezském kraji.

Státní veterinární správě se podařilo zajistit pouze 50kg nebezpečného masa, zbytek byl bohužel již prodán do domácností a stravovacích zařízení. 

Kde se může nebezpečné maso vyskytovat?

Nebezpečné maso skončilo ve dvou skladech, ze kterých bylo následně distribuováno do maloobchodních prodejen řetězce Hruška, zejména pak po území Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Zbytek mražených kuřat byl distribuován do stravovacích zařízení.

Daná mražená kuřata mají velmi dlouhou trvanlivost a to až do 5. prosince roku 2026. Je tak velmi pravděpodobné, že některé domácnosti a stravovací zařízení mají kuřata zamražená v mrazácích. Konkrétně se jedná o produkt "Cedrob chicken – Cedrob farmers" původem z polských chovů, což je kuře bez krku a bez drobů, za kterým stojí výrobce Cedrob S.A. V případě, že zjistíte, že máte tento produkt ve své domácnosti nebo provozovně, tak máte možnost vrácení zboží.

Rizika spojené s konzumací vadného masa

Konzumace masa, které je kontaminované bakterií salmonely se výrazně nedoporučuje. I po důkladném tepelném zpracování stále hrozí riziko zdravotních komplikací. Mezi nejvýraznější rizika patří vysoké horečky, průjmy, zvracení, celková slabost a únava. Případné zdravotní problémy mohou trvat i několik dní po konzumaci masa. Pokud zjistíte, že máte doma maso od daného výrobce, tak bude bezpečnější daný výrobek buď vrátit prodejci nebo jej zlikvidovat. 

Prodejna Hruška není jediným, kdo má problémy s kontaminovaným masem. V nedávné době se v prodejnách řetězce Tesco vyskytly zmražená kuřecí prsa bez kosti a bez kůže, u kterých je opět riziko salmonely. Konkrétní kuřecí prsa pocházejí v tomto případě z Ukrajiny a mají rovněž velmi dlouhou trvanlivost a to až do května roku 2026. Společnost Tesco doporučuje všem zákazníkům, kteří tento produkt již zakoupili, aby ho nekonzumovali a vrátili do kterékoliv z prodejen řetězce. 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama