Češi pozor! Před létem je nutné vyprázdnit mrazák. Všechno musí pryč

Češi pozor! Před létem je nutné vyprázdnit mrazák. Všechno musí pryč

Foto: TatianaKim / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Již brzy ho totiž začneme plnit novými zásobami. Navíc trvanlivost loňských zásob se začíná chýlit ke konci. Řeč je především o ovoci a zelenině. Jedna sezona končí, druhá začíná. 

Obsah článku
  1. Kvalita po roce výrazně klesá, buď teď, nebo nikdy!
  2. Je čas bublanin a bramboraček
  3. Méně kvalitní ovoce do smoothie
  4. Jak správně zmrazovat nové zásoby?
  5. Mražené ovoce platí za to nejkvalitnější
  6. Nebojte se ani kupovaného

Kvalita po roce výrazně klesá, buď teď, nebo nikdy!

Mražené ovoce, zelenina nebo houby časem nasáknou vlhkost z mrazáku, po rozmražení pak bývají vodnaté. To je problém, jež se objevuje u rok a starších zmrazených zásob. Zároveň mohou při porušeném sáčku vysychat, takže často jsou roční a starší zásoby už nepoužitelné.

Co v tento čas nespotřebujete, to už pravděpodobně budete moci v průběhu následujícího roku vyhodit. 

Je čas bublanin a bramboraček

Houby spotřebujte na bramboračku, omáčku s houbami nebo nějaké dobré zapečené jídlo. Jahody, borůvky, meruňky nebo švestky použijte na lehké brzce letní bublaniny ještě dřív než začne sezona.

Méně kvalitní ovoce do smoothie

Je-li však ovoce vodnatější nebo v něm vidíte větší množství krystalů ledu, mohlo by to moučníky znehodnotit velkou vlhkostí. Pak zvolte koktejly a smoothie. Je to ten pravý čas, navíc  na tyto nápoje se ovoce spotřebuje poměrně dost. A mrazák je prázdný.

Nová zelenina a ovoce ke zmrazení
Nová zelenina a ovoce ke zmrazení | Zdroj: YARUNIV Studio / Shutterstock

Jak správně zmrazovat nové zásoby?

  • Zmrazujte co nejrychleji po sklizni
  • Ideální je zchladit sáčky připravené k mražení v lednici alespoň 1 – 2 hodiny
  • Používejte dobře těsnící sáčky nebo nádoby (ideálně zavakuované)
  • Sáčky dobře označte: co v nich je a datum zamrazení

Zásadním pravidlem také je, že mrazíme jen to nejkvalitnější ovoce nebo zeleninu.

Mražené ovoce platí za to nejkvalitnější

Právě proto, že je mrazeno ovoce co nejdříve po sklizni, obyčejně v řádech hodin, je řazeno k nejkvalitnějším. Kvalitou a obsahem výživných látek je na tom lépe než ovoce a zelenina v oddělení čerstvých potravin. Jedním z důvodů je i to, že jde o sezonní sklizeň a to,co najdete v sáčcích v mrazáku, je v plné zralosti.

Nacpané vitamíny a minerály a chutí a vůní, kterou daná potravina má mít.

Nebojte se ani kupovaného

Takže se nebojte sáhnout v supermarketu po sáčku se sývm olíbeným. Jedno je totiž jisté: chutí vás rozhodně nezklame. Bude se velmi blížit tomu, které si zmrazíte doma sami z vaší vlastní úrody. 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama