Burčák a mošt pod drobnohledem: Většina v pořádku, ale našly se výjimky
Burčák je v Česku velice oblíbeným alkoholickým nápojem, což si žádá řádné kontroly ze strany Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Během posledních kontrol většina vzorků vyhověla přísným požadavků. Malé množství nevyhovělo, což poukazuje na možné nekalé praktiky a s tím spojená rizika pro spotřebitele.
Burčák jako součást české kultury
Burčák se každoročně těší oblibě tisíců milovníků vína. Jedinečný nápoj, který se nachází někde mezi moštem a mladým vínem, se ve velkém konzumuje nejen na vinobraních, ale na odbyt jde i v prodejnách po celé republice.
Při výrobě burčáku je však důležité dodržovat přísné normy, a to z hlediska kvality i celkové zdravotní nezávadnosti. Jedním z kritérií je, že burčák musí být vyrobený pouze z hroznů sklizených a zpracovaných na území České republiky.
Přísná pravidla platí rovněž pro označení „částečně zkvašený hroznový mošt“. Ten může být sice původem ze zahraničí, ale musí dodržovat stanovené parametry. A na jejich dodržování dohlíží Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která svými pravidelnými kontrolami chrání spotřebitele.
Výsledky kontrol
Státní zemědělská a potravinářská inspekce se v loňském roce zaměřila na kontrolu kvality burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu - celkem provedli 296 kontrol na 246 různých prodejních místech po celé České republice. Inspektoři se zaměřovali na farmářské trhy, vinotéky a kontroly probíhaly i přímo u výrobců.
Testováno bylo celkem 44 vzorků burčáku a moštu. Předmětem zkoumání byl obsah alkoholu, přítomnost nežádoucích přísad, dodržování hygienických standardů a správné označení produktu. Jako nevyhovující byly vyhodnoceny pouze 2 produkty. U nich byl zaznamenán neodpovídající obsah alkoholu nebo nesprávné označení produktu.
Výsledky kontrol tak potvrdily, že většina výrobců a prodejců burčáku zákonné požadavky dodržuje. Vzhledem k tomu, že v předchozím roce nevyhovovalo 6 vzorků ze 47, je patrné, že kvalita těchto oblíbených sezónních nápojů je na vzestupu.
Jak probíhají kontroly
Kontrola kvality probíhá kombinací několika metod. Zkoumány jsou senzorické vlastnosti jako chuť, vůně a vzhled. Nepřirozená chuť, zápach či barva by mohly poukazovat na přítomnost nekvalitních látek.
Následnými laboratorními testy se zkoumá původ hroznů, přítomnost přidaných látek a koncentrace alkoholu. Takzvanými izotopovými analýzami se ověřuje, zda hrozny skutečně pocházejí z deklarovaného regionu. Rozbory zjišťují přítomnost syntetických barviv, které by se v přírodním burčáku neměly vyskytovat.
Během kontrol se také hodnotí hygienické podmínky, ve kterých se burčák vyrábí a prodává. Inspektoři rovněž kontrolují způsob skladování, což má na kvalitu zásadní vliv.