Burčák a mošt pod drobnohledem: Většina v pořádku, ale našly se výjimky

Burčák a mošt pod drobnohledem: Většina v pořádku, ale našly se výjimky

Foto: NatashaBreen / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Burčák je v Česku velice oblíbeným alkoholickým nápojem, což si žádá řádné kontroly ze strany Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Během posledních kontrol většina vzorků vyhověla přísným požadavků. Malé množství nevyhovělo, což poukazuje na možné nekalé praktiky a s tím spojená rizika pro spotřebitele.

Obsah článku
  1. Burčák jako součást české kultury 
  2. Výsledky kontrol
  3. Jak probíhají kontroly

Burčák jako součást české kultury 

Burčák se každoročně těší oblibě tisíců milovníků vína. Jedinečný nápoj, který se nachází někde mezi moštem a mladým vínem, se ve velkém konzumuje nejen na vinobraních, ale na odbyt jde i v prodejnách po celé republice. 

Při výrobě burčáku je však důležité dodržovat přísné normy, a to z hlediska kvality i celkové zdravotní nezávadnosti. Jedním z kritérií je, že burčák musí být vyrobený pouze z hroznů sklizených a zpracovaných na území České republiky. 

Přísná pravidla platí rovněž pro označení „částečně zkvašený hroznový mošt“. Ten může být sice původem ze zahraničí, ale musí dodržovat stanovené parametry. A na jejich dodržování dohlíží Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která svými pravidelnými kontrolami chrání spotřebitele. 

Výsledky kontrol

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se v loňském roce zaměřila na kontrolu kvality burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu - celkem provedli 296 kontrol na 246 různých prodejních místech po celé České republice. Inspektoři se zaměřovali na farmářské trhy, vinotéky a kontroly probíhaly i přímo u výrobců. 

Testováno bylo celkem 44 vzorků burčáku a moštu. Předmětem zkoumání byl obsah alkoholu, přítomnost nežádoucích přísad, dodržování hygienických standardů a správné označení produktu.  Jako nevyhovující byly vyhodnoceny pouze 2 produkty. U nich byl zaznamenán neodpovídající obsah alkoholu nebo nesprávné označení produktu. 

Výsledky kontrol tak potvrdily, že většina výrobců a prodejců burčáku zákonné požadavky dodržuje. Vzhledem k tomu, že v předchozím roce nevyhovovalo 6 vzorků ze 47, je patrné, že kvalita těchto oblíbených sezónních nápojů je na vzestupu. 

Jak probíhají kontroly

Kontrola kvality probíhá kombinací několika metod. Zkoumány jsou senzorické vlastnosti jako chuť, vůně a vzhled. Nepřirozená chuť, zápach či barva by mohly poukazovat na přítomnost nekvalitních látek. 

Následnými laboratorními testy se zkoumá původ hroznů, přítomnost přidaných látek a koncentrace alkoholu. Takzvanými izotopovými analýzami se ověřuje, zda hrozny skutečně pocházejí z deklarovaného regionu. Rozbory zjišťují přítomnost syntetických barviv, které by se v přírodním burčáku neměly vyskytovat. 

Během kontrol se také hodnotí hygienické podmínky, ve kterých se burčák vyrábí a prodává. Inspektoři rovněž kontrolují způsob skladování, což má na kvalitu zásadní vliv. 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama