Za Husáka byl cukr skoro zadarmo. Dnes sladit znamená sáhnout hluboko do kapsy

Za Husáka byl cukr skoro zadarmo. Dnes sladit znamená sáhnout hluboko do kapsy

Foto: Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Za socialismu byl cukr levný a dostupný. V současnosti je jeho nominální cena sice vyšší, ovšem vzhledem k vyšším příjmům si ho můžeme dovolit koupit daleko více. Mnozí spotřebitelé se však obracejí k různým alternativám.

Obsah článku
  1. Cena cukru za minulého režimu
  2. Současná cena cukru 
  3. Náhrady cukru 

Cena cukru za minulého režimu

V komunistickém Československu byla cena základních potravin regulována státem. Cena za jeden kilogram cukru se pohybovala okolo 8 Kčs. Tato byla díky centrálnímu plánování a dotacím státu stabilní dlouhodobě. 

Průměrná měsíční mzda tehdejšího občana činila přibližně 3 000 Kčs. Vzhledem k nízké ceně cukru se většina domácností zásobovala cukrem ve velkém. V některých případech mohly sice nastat výkyvy v dostupnosti, obecně byl však cukr velmi levný a dostupný

Cenová stabilita byla výsledkem tlaku ze strany státu na trh. Skutečné náklady na výrobu cukru mnohdy dotoval stát, aby vytvořil dojem „levného života“. Potraviny tak sice byly levné, ale rostlo i zadlužení a neefektivní ekonomika, což se po pádu režimu samozřejmě projevilo. 

Současná cena cukru 

V některých akcích dnes můžete cukr sehnat i za 11 korun za kilogram. Napřklad Kaufland aktuálně nabízí Korunní cukr krystal nebo krupice za 9,80 korun za kilo. V akčních letácích řetězců jako Globus, Billa, Penny či Tesco najdete culr již od 9,90 Kč za kilogram. Průměr tržních cen cukru v květnu letošního roku se pohyboval kolem 8,22–8,94 Kč/kg. 

Dříve udával jednotnou cenu cukru stát, dnes diktuje volný trh, sezónní výkyvy, evropské kvóty, cena cukrové řepy, globální poptávka nebo i počasí v producentských zemích. Do hry vstupuje také inflace a náklady na energie a logistiku. 

Současný průměrně vydělávající občan si dnes paradoxně může dovolit daleko více cukru. S průměrnou mzdou byste mohli cukrem zásobovat jednu menší cukrárnu. Dnes se však cukru spíše vyhýbáme, počítáme každou kalorii, řešíme glykemické indexy a hledáme zdravější náhražky. 

Náhrady cukru 

S cukrem je spojována celá řada zdravotních problémů, které v současnosti lidstvo zatěžují - obezita, cukrovka, kardiovaskulární choroby, hypertenze či zubní kazy. Proto se lidé obrací k alternativám a využívají jiná sladidla

Z přírodních sladidel jsou to například stévie, které neobsahují žádné kalorie. Proto je toto sladidlo vhodné pro nízkokalorické diety, ale třeba i pro diabetiky. Cena se pohybuje mezi 400 až 600 korun za kilogram. 

Z umělých sladidel se často používá aspartam (obvykle ve slazených nápojích jako Coca Cola apod.). Dalšími umělými sladidly jsou třeba sacharin či acesulfam draselný. Ovšem i umělá sladidla mohou být zdravotně závadná, v některých případech jsou i více riziková, než obyčejný cukr.

 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama