Reklama

V jakém evropském městě řídí dopravu vikingové? Záhadný odkaz historie

V jakém evropském městě řídí dopravu vikingové? Záhadný odkaz historie

Foto: Fotokvadrat/ Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V dánském městě Aarhus uvedli do provozu nové semafory pro chodce, na kterých je místo tradičního panáčka vyobrazen vikingský bojovník se štítem a sekerou.

Reklama

Druhé největší dánské město si tímto způsobem jen několik měsíců před začátkem pandemie covidu 19 připomnělo svoji vikingskou historii.

Člen aarhuské městské rady Bünyamin Šimšek, který měl na starosti technické záležitosti, odhalil v srpnu 2019 první z celkem 17 nových semaforů. Na světelné signalizaci pro chodce je znázorněn vikinský bojovník se sekerou a štítem, avšak bez přilby s rohy, jelikož neexistuje důkaz, že Vikingové nosili takové přilby.

Prastarý kruh

Semafory s Vikingy jsou navrženy tak, aby dohromady vytvořily kruh kolem centra Aarhusu, který v 8. století založili Vikingové a později se stalo rušným přístavním městem. Mnoho ulic v centru města je stále na stejných místech jako v 10. století, v době rozkvětu severských válečníků.

Mluvčí městské rady pro technologii a životní prostředí Šimšek věří, že světla na přechodu pomohou informovat občany a návštěvníky o vikingském dědictví města. „Světla budou pro Aarhus něčím výjimečným, protože vypovídají o našich kořenech, které někteří lidé znají, ale mnozí ne. Chceme vyprávět zapomenuté příběhy a přejmenovat Aarhus na vikingské město, kterým jsme,“ řekl Šimšek tehdy

Místní připomenutí

Zdá se, že místní obyvatelé změnu přijali. Camilla Pi Kirkegaardová, obyvatelka Aarhusu, řekla tehdy dánské televizi DR, že tento koncept je velmi zábavný: „Můžete o tom trochu přemýšlet, zatímco budete čekat na zelenou. Budu přemýšlet o naší historii, kulturním dědictví a o tom, kdo jsme jako Dánové.“

Podle místních novin Aarhus Stiftstidende stál projekt kolem 1000 dánských korun (asi 150 dolarů) za jeden přechod, což je částka, kterou Šimšek označil za „skromnou“.

Silné vikingské spojení

Aarhus, založený jako vikingská osada jménem Aros v 8. století, se rychle stal klíčovým námořním městem spojujícím Jutský poloostrov s ostrovem Zealand, švédskou Scanií a Norskem kvůli zemědělskému obchodu.

Město bylo v 10. století obehnáno nábřežními zdmi. To ukazuje, že bylo významnou mocenskou základnou, stejně jako písemné prameny popisující časté válčení ve městě a jeho okolí. 

Muzeum Moesgaard provozuje muzeum Vikingů v centru města. Zde si můžete prohlédnout podrobný model Aarhusu z doby kolem roku 980 spolu s mnoha archeologickými nálezy z posledních desetiletí.

Zdroje článku:
Reklama