Myslíme si, že je top potravina. Přitom v polovině případů kupujeme šmejd
Kupujeme ho v dobré víře, že jde o jednu z nejzdravějších potravin. Dlouhodobě ale ve velmi vysokém procentu propadá v testech kvality. Někdy je poměr nekvality až poloviční.
Svým způsobem jde o velmi rizikovou potravinu, protože automaticky předpokládáme špičkovou kvalitu. A ona jí často není. Stálicí propadáků je…
Olivový olej u nás často mívá špatnou kvalitu
V roce 2024 inspekce testovala extra panenské a panenské olivové oleje: Výsledkem byl propadák.
"Ukázalo se, že 44,4 % hodnocených vzorků nesplnilo požadavky právních předpisů. Nejzávažnější porušení představovaly olivové oleje, které při hodnocení neodpovídaly označení extra panenské.
Ve skutečnosti se jednalo o oleje nižší kategorie,"
informoval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Z 18 hodnocených vzorků jich 8 nevyhovovalo.

Seznam nevyhovujících olivových olejů:
- Kaiser Franz Josef Exclusive Extra panenský olivový olej; 21/02/25; L - 23052E04
- METRO Chef Extra panenský olivový olej; 21.6.2024; L 231425
- Olej olivový extra panenský KORONEIKI za studena lisovaný 250 ml; 26.09.2025
- TESCO Extra panenský olivový olej; BBD:15.09.2024; L.31923
- Ondoliva Extra panenský olivový olej BIO; 20/09/2025; L15020
- Extra panenský olivový olej Classico, SANTAGATA; 11.01.25; L612
- HERMES Extra panenský olivový olej; 31.03.2025; L096050923A
- Extra panenský olivový olej BIO, zn. Emile Noël; 28.11.2025; L23001733
Špatně označené zboží je u 2/3 výrobků
Hodnotit správné označení olivových olejů je ještě tristnější. Celé 2/3 neodpovídaly správnému označování… Přitom je to ukazatel, kterým by se spotřebitelé a zákazníci měli řídit. Často je totiž tím jediným, co mají k dispozici.
Jak vybrat kvalitní olivový olej
Kromě toho, že budete sledovat pravidelné spotřebitelské testování, které hříšníky odhalí, můžeme udělat ještě pár věcí:
- Kupovat prověřené značky, nejsou zárukou, ale šance na kvalitu je vyšší
- Kupovat od obchodů, které dováží přímo z daných zemí originální produkty nebo oleje od místních dodavatelů
- Oleje by měly mít jasně označené etikety, zemi původu
- Oleje by měly být v tmavých lahvích, nejlépe skleněných
Podobná hodnocení olivových olejů často přinesou rozčarování a jediný závěr: Je lépe si olivový olej přivézt z dovolené od místních farmářů. Tam je kvalita zaručena.