Špekáčky na pranýři: Dva z patnácti propadly. Víte, co jíte?
Špekáčky jsou oblíbenou českou pochoutkou, která má své stálé místo u táboráků či letních grilovaček. Některé však svými kvalitami nedosahují potřebné úrovně. Pravidelné kontroly odhalují velké rozdíly v kvalitě. Častými nedostatky jsou nízký podíl masa a nadbytek náhražek.
Kontrola oblíbené pochoutky
Mnozí z nás si bez špekáčků nedokáží představit žádné letní grilování nebo táborák. Historie této tradiční české pochoutky sahá až do dob Rakouska-Uherska. Přestože se jedná o jednoduchý výrobek, který se skládá s masa, sádla a koření, jeho kvalita může být značně kolísavá.
V masném výrobku samozřejmě vždy očekáváme maximum masa. Realita však může být dost odlišná a na úkor poctivé porce masa někdy špekáčky obsahují náhražky, zahušťovadla a další složky, které pouze snižují náklady na výrobu.
Z důvodu těchto kvalitativních nedostatků provádí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) každoroční kontroly. Níže se podíváme výsledky testu kvality špekáčků z roku 2025.
Jak dopadly testy kvality špekáčků 2025
Testováno bylo 12 vzorků špekáčků, přičemž hodnocení se zaměřovalo na laboratorní analýzy a senzorické vlastnosti, tedy vzhled, barva, chuť, vůně a konzistence. S nejlepším hodnocením vyšly Pikok Špekáčky, a to díky vysokému obsahu masa, absenci stabilizátorů a nízkému obsahu soli. Tento výrobek tak nastavil velice vysokou laťku, na kterou ostatní testované produkty jen těžko dosahovaly.
Se značně slabším výsledkem z testu vyšel výrobek Řezníkův talíř Špekáčky výběrové. Na obalu se pyšní informací „Vyrobeno podle České cechovní normy“, což znamená, že špekáčky by měly obsahovat vysoký podíl masa (minimálně 70 %).
Nezávislá analýza však odhalila mírně nižší podíl masa a tužší konzistenci střívek, což ztěžuje kousání a žvýkání masa. Rovněž celkový chuťový dojem ve srovnání s vítězem testu spíše nevýrazný. Výrobek tak vyšel s průměrnou známkou 3-. Nejedná se vyloženě o nekvalitní produkt, ale žádný gurmánský zážitek bohužel nenabídne.
Nevyhovující kvalita špekáčků
Podprůměrné hodnocení si vysloužil produkt Clever Špekáčky. Hlavním nedostatkem je obsah bramborového škrobu a stabilizátorů, tedy levných náhražek, které kvalitu špekáčků zásadně snižují. Měly tedy méně čistého masa - základem kvalitních špekáčků má být skutečná svalovina. Vlastnosti jako měkká konzistence a mdlé aroma rovněž přispěly k podprůměrnému hodnocení.
Stejně nedostatečné byly Krahulík Špekáčky výběrové – vázané, u kterých analýza prokázala větší množství zahušťovadel a živočišnou bílkovinu, která působí jako náhražka masa a uměle navyšuje jeho uváděný podíl. Hodnotícím vadila také gumová konzistence, tuhé střívko a slabší chuťový zážitek. Přestože se tento produkt pyšní označením „výběrový“, kvalitou tomu neodpovídá.