Reklama

S Mléčnou dráhou nad hlavou: Luxusní marťanský kemp v jordánské poušti

S Mléčnou dráhou nad hlavou: Luxusní marťanský kemp v jordánské poušti

Foto: Slatan / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Film Ridleyho Scotta „Marťan“, nominovaný na Oscara za rok 2015, poskytl inspiraci pro 20 futuristických kupolí, které jsou dnes záhadně vystavěny v Sun City Campu v jordánské poušti.

Reklama

Film Ridleyho Scotta „Marťan“, nominovaný na Oscara za rok 2015, poskytl inspiraci pro 20 futuristických kupolí, které jsou dnes záhadně vystavěny v Sun City Campu v jordánské poušti.

„Když jsme začali připravovat design (tábora), vypadalo to, jako by scenérie kupolí s rozlehlou pouští byla převzata přímo z filmu," zmiňuje generální ředitel a majitel tábora Sultan Al-Nawafleh film, ve kterém byla postava herce Matta Damona omylem zapomenuta na Marsu. „Mysleli jsme, že místo toho, abyste letěli na Mars, se můžete přijet podívat sem do Wadi Rum."

Panoramata z luxusu

Marťanské dómy jsou stany podobné vesmírným lodím se skleněnými stěnami, které návštěvníkům poskytují panoramatický výhled na poušť a okolní hory. Kopule vyrobené pro Sun City Camp na míru v Německu pokrývají 40 metrů čtverečních a mohou v nich spát až čtyři osoby. Disponují koupelnou včetně sprchy, klimatizace (luxus, který táborníci ve Wadi Rum obvykle nemají) a vlastní terasou.

WADI RUM, JORDÁNSKO – 26. ŘÍJNA 2018 : Sun City Camp v jordánské poušti poblíž Petry, pohled z interiéru luxusního kopulovitého stanu. Fotka od Zephyr_p / Shutterstock

Kopule byly představeny v roce 2017 jako rozšíření Sun City Campu, který byl otevřen tři roky předtím. V té době stála noc včetně snídaně a večeře asi 320 USD (necelých 7 tisíc korun).

Hvězdná noc pod hvězdami

Al-Nawafleh byl vždy cestovatelským nadšencem. Než založil Sun City Camp, pracoval jako turistický průvodce a otevřel si vlastní cestovní kancelář v Ammánu. V poušti viděl mezeru na trhu. Zatímco mnoho turistů by Wadi Rum navštívilo pouze v rámci jednodenního výletu ze skalního města Petra, Al-Nawafleh říká, že přenocování v poušti nebylo běžné, protože zde chybělo pohodlné ubytování.

V současné době má Wadi Rum přibližně 162 stanových táborů, většinou vlastněných místními beduíny, skupinami kočovných Arabů, kteří žijí v poušti. Pouze pět z nich je provozováno jako hotel, včetně Sun City Campu.

Při kempování v poušti si Yazan, 17letý syn Al-Nawafleha, stěžoval na obtížný hmyz. Povídá otci: „Musí existovat způsob, jak si užít tento úžasný výhled v pohodlí." O marťanských dómech Al-Nawafleh říká, že lidé zde mají nejen luxus, ale mohou zažít to nejlepší z Wadi Rum – jeho zářící hvězdnou noční oblohu. „Chci, aby naši hosté viděli krásu přírody ve Wadi Rum i v noci," říká. „Hvězdy jsou úžasné a ticho v poušti prostě hypnotizující."

Kdo na vlastní oči neuvidí, neuvěří: Mléčná dráha nad Sun City Campem v červené poušti Wadi Rum v Jordánsku. Fotka od rayints / Shutterstock

Atraktivní aktivity s beduíny

Přes den je pro hosty v nabídce nespočet aktivit, jako je jízda na arabských koních a velbloudech, buginách a džípech, let horkovzdušným balónem a lezení po skalách. Všechny aktivity provozují místní beduíni, kteří si udržují svůj polonomádský životní styl a hrdě pracují v odvětví, které podporuje krásy jejich domoviny. „Je to pro ně nový zdroj příjmů, který jim umožňuje udržovat tradice a kulturní hodnoty,“ říká Al-Nawafleh.

Podle Al-Nawafleha kopule magicky proměnily zážitek z pobytu ve Wadi Rum. V současnost jedná s vládami Saúdské Arábie a Ománu o zřízení podobných kempů v jejich pouštích.

Zdroj článku:
CNN
Reklama